L'Estat anima a celebrar la tasca de les forces de seguretat marroquines en la "contenció" de les persones migrades. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat aquest divendres des de Rabat que el Marroc "està fent una feina de contenció de la migració irregular important, que ha de ser reconeguda". Concretament, assegura que la tasca del Marroc té "una finalitat clara": "Salvar vides". Així ho ha dit després de reunir-se amb el seu homòleg marroquí, Abdelouafi Laftit, i amb la comissària d'Interior de la Unió Europea, Ylva Johansson, en declaracions molt semblants a les que Pedro Sánchez va fer després de la massacre a Melilla ara fa tan sols dues setmanes.

58 desapareguts a Melilla

El reconeixement del titular d'Interior espanyol cap al Marroc arriba en plena polèmica per l'actuació policial, en la que van col·laborar la Guàrdia Civil espanyola i la gendarmeria marroquina, en el salt de fa dues setmanes a la tanca fronterera amb el Marroc, i que va acabar amb la mort d'almenys 37 migrants i centenars de ferits. Els fets encara no s'han esclarit, i malgrat les insistències dels grups parlamentaris i els seus propis socis de govern, sembla que els socialistes opten per defensar el Marroc incondicionalment. Per la seva banda, oenagés com l'Associació Marroquina de Drets Humans a Nador ja parlen d'unes 58 persones desaparegudes en el marc d'aquell incident i denuncien que el Marroc hauria cavat fosses comunes per enterrar els cadàvers dels migrants.

Elogis i més recursos per al Marroc

Marlaska ha afirmat que fets com els de Melilla demostren que cal "continuar treballant conjuntament" i "fer front de forma decidida a les organitzacions criminals que utilitzen la violència". "Torno a reiterar el compromís d'Espanya per continuar avançant en la cooperació i coordinació amb els països d'origen i de trànsit, especialment amb el Marroc", ha dit. En la trobada d'aquest divendres, els tres responsables d'Interior han acordat impulsar un nou partenariat entre el Marroc i la Unió Europea que inclourà mecanismes per fer front als nous mètodes que fan servir les màfies que es dediquen al tràfic de persones. Segons un comunicat del Ministeri de l'Interior, els nous mecanismes de cooperació operativa inclouran "principalment el suport a la gestió de fronteres, el reforç de la cooperació policial -incloent investigacions conjuntes-, la sensibilització davant els perills de la immigració irregular així com l'enfortiment de la cooperació amb les agències de la UE".