Diversos equips científics d'arreu del món estan treballant en una vacuna pel coronavirus. De fet, ja hi ha hagut certes polèmiques sobre qui en tindrà accés i com hauria de ser. Segons la Unió Europea, un bé públic.

Un d'aquests equips ja hauria començat a provar-la en sis macacos i, segons sembla, els hauria dotat de protecció contra la Covid-19. El test s'hauria dut a terme, segons explica la BBC, als Estats Units i hi han participat investigadors de l'Institut Nacional de Salut del govern dels EUA i de la Universitat d'Oxford. 

La vacuna podria protegir els animals contra el desenvolupament de pneumònia. Malgrat tot, encara és aviat per extreure'n conclusions. 

Nova fase per a les vacunes xineses

Per altra banda, la Xina creu que cinc de les seves vacunes contra el coronavirus han entrat en una segona fase de proves clíniques i que la superaran el mes de juliol. "No hem registrat cap efecte advers greu en els voluntaris durant aquestes proves. Si tot va segons s'ha planificat, els projectes finalitzaran la segona part de les proves el mes de juliol", explicava el subdirector de la Comissió Nacional de Sanitat, Zeng Yixin.

Segons el diari China Daily, la Xina té, ara per ara, cinc possibles vacunes que han assolit aquest nivell de desenvolupament. 

Una vacuna per a tothom

La Unió Europea s'ha afanyat ha subratllar que la vacuna contra el coronavirus no pot convertir-se en un intercanvi estratègic després de la polèmica que hi ha hagut a França amb la farmacèutica Sanofi i el fet que anunciés que la seva intenció era prioritzar el subministrament als EUA perquè havien posat més finançament.  

"Produir la vacuna només és la meitat de la batalla que tenim per endavant. També hem d'assegurar un accés just, ampli i igualitari a la vacuna tan aviat com sigui possible. No només per a tots els europeus sinó també per a la resta del món", detallava el vicepresident de la Comissió Europea per a la Promoció de l'Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, en una compareixença al Parlament Europeu. 

Com hauria de ser la vacuna?

Aconseguir una vacuna no és fàcil. Per tenir-la el més aviat possible és essencial un enfocament harmonitzat i col·laboratiu a l'hora de desenvolupar les proves clíniques, així com per a l'ampliació i la distribució de la mateixa de forma massiva entre la població.

Així ha quedat de manifest en un escrit difós per la prestigiosa revista Science en què han participat líders científics de tot el món.

Els autors de l'article subratllen que probablement es necessitarà més d'un enfocament de vacuna eficaç per protegir amb èxit del coronavirus.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram