Per aconseguir el més aviat possible una vacuna efectiva per prevenir la COVID-19 és essencial un enfocament harmonitzat i col·laboratiu a l'hora de desenvolupar les proves clíniques, així com per a l'ampliació i la distribució de la mateixa de forma massiva entre la població.

Així ha quedat de manifest en un escrit difós per la prestigiosa revista Science en què han participat líders científics de tot el món. A mesura que continua la pandèmia de la COVID-19, el govern, la indústria i el món acadèmic han presentat una varietat de vacunes candidates. Els autors assenyalen que probablement es necessitarà més d'un enfocament de vacuna eficaç per protegir amb èxit la comunitat del coronavirus.

Laboratori

Per aquesta raó, creuen que s'hauria de prioritzar l'enfocament estratègic per sobre d'altres qüestions, per impulsar la investigació i el desenvolupament. L'escrit analitza diverses candidates a vacunes, així com consideracions clau per al desenvolupament de la mateixa, incloses les característiques de diverses plataformes de vacunes en termes d'experiència comercial prèvia, escalabilitat i els tipus de respostes immunes generades. També emfatitza que cap vacuna o plataforma de vacuna única no és probable que satisfaci la necessitat global, destacant la necessitat d'un enfocament estratègic coordinat per al desenvolupament de les mateixes.

Els autors subratllen que encara queda molta investigació per conèixer de forma més eficaç el que constitueix una resposta immune protectora duradora contra COVID-19. En el treball, revisen els assajos d'eficàcia de la vacuna, explicant com els assajos per a les vacunes candidates es poden realitzar en paral·lel per generar dades essencials de seguretat i eficàcia i accelerar la llicència i distribució de les mateixes.

Així mateix, proposen enfocaments específics per harmonitzar les proves clíniques de múltiples productes de vacunes, inclòs l'ús de dissenys d'assajos clínics comuns, criteris de valoració clínics, assajos immunes estandarditzats i una Junta de Monitoratge i Seguretat de Dades comuna.

Per tant, es requerirà una cooperació sense precedents per part dels governs, les institucions acadèmiques, la indústria i els socis filantròpics mundials. De moment, ja s'ha constituït una associació públic-privada anomenada ACTIV (Accelerant les intervencions i vacunes terapèutiques COVID-19) que té per objectiu facilitar l'esmentada col·laboració amb debats i col·laboracions sobre dissenys d'assajos i intercanvi de dades.

Médico bovina

Segons els autors, protegir tota la comunitat mundial del COVID-19 mitjançant la vacunació requerirà una capacitat de fabricació significativa. Per això, emfatitzen la necessitat de finançar la infraestructura de biofabricació necessària i assenyalen possibles obstacles en el lliurament eventual de vacunes, inclosos els requisits de costos, sistemes de distribució i cadena de fred. Finalment, acaben que la col·laboració estratègica entre els sectors públic i privat per accelerar efectivament el desenvolupament de la vacuna COVID-19 és essencial.