Nou de cada deu incendis forestals del nostre país són provocats per l’acció humana. Siguin intencionats, accidentals o naturals, conèixer què ha causat un foc és una eina fonamental per evitar-ne d'altres o per dirimir responsabilitats. Quan la policia investiga un crim pot disposar de càmeres de seguretat o testimonis que faciliten molt la investigació, però en el cas dels incendis forestals els Agents Rurals no tenen eines tan directes per resoldre els misteris. Tot i això, segons expliquen, “el foc ens parla” i cal escoltar-lo atentament per descobrir el perquè de les flames. 

Com s’investiguen els focs?

Entre d’altres moltes tasques, el Cos d’Agents Rurals de Catalunya és l’encarregat d’investigar els incendis. Tot i que fa anys era una feina molt més rudimentària, ara, les noves tecnologies i l’augment dels recursos fan més fàcil la resolució. Per una banda, treballen amb drons que serveixen per veure els carrils de foc. Les vistes generals ajuden molt a entendre un incendi, ja que poden indicar des d’on s’ha iniciat, quin camí ha seguit o què i com ha cremat. D’altra banda, també disposen de patrulles canines que detecten accelerants del foc com podria ser la gasolina. Això, sumat a les dades meteorològiques i les observacions i estudis sobre el terreny cremat, donen pistes clares sobre com es podria haver iniciat un foc. 

“El foc és un idioma. I com més paraules saps i coneixes, més fàcil és. Busquem totes les evidències que ha deixat el foc i l’activitat humana. Mirem mil·límetre a mil·límetre. Ens l’hem de mirar i descobrir per què una branca s’ha cremat d’una manera o altra”, assegura l'agent David Roig.

La investigació i el coneixement de l’origen del foc no només serveix per buscar culpables en cas necessari, sinó també per articular polítiques de prevenció. Tota la informació que s’obté permet definir quines són les situacions de més risc i les causes més comunes i això fa que es puguin crear mesures preventives més concretes. En cas que l’incendi hagi estat provocat, aleshores s’obririen les vies penals i procediments corresponents.

Com es preveu aquest estiu?

Aquest any la campanya d’incendis forestals serà llarga i complicada. De fet, aquest mes de juny les xifres d’incendis ja s’han disparat i ens trobem en una situació climatològica de sequera que fa que els auguris no siguin bons. Aquest estiu ve marcat per un hivern que, per segon any consecutiu, ha estat sec, sobretot a la zona central del país. A les comarques de Ponent les temperatures poden arribar als 40 graus i, sumades a unes humitats relatives inferiors al 10 %, són especialment perilloses pel que fa a l’inici de focs. Això, sumat a tots els efectes del canvi climàtic i l’abandonament de la pagesia, ha fet que siguem en una situació perillosa. Per aquest motiu, cal extremar les precaucions de prevenció, amb accions com no encendre foc en zones boscoses o fer una barbacoa, no encendre petards ni coets a menys de 500 metres de zones boscoses o de vegetació o no llençar mai, en cap cas, burilles de cigarreta quan circulem per la carretera. 

Aquest estiu la campanya comptarà amb més de 5.000 servidors públics, una quarantena de mitjans aeris, 1.200 medis terrestres i 16 drons del cos d’Agents Rurals. A més, s’ha reforçat el cos de Bombers amb més de 500 persones i les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil també col·laboraran fent funcions de sensibilització i prevenció davant del risc.