“Quedem al Mercadona?”. Aquesta és una de les preguntes que es poden fer aquests dies a les ja conegudes aplicacions per lligar. L’Aina explica que no és pas l’única “cita” improvisada que li han plantejat aquests dies. El confinament pel coronavirus sembla que també ha portat enginy per lligar. “M’he trobat de tot, la veritat. Hi ha gent que posa la directa i et diu coses grolleres”, comenta. “Un dia em vaig despertar amb un ‘què fas quan vas calenta durant aquests dies?’ o suggerències per fer sexting –és a dir, intercanviar missatges de contingut eròtic o sexual a través del telèfon mòbil–”. Malgrat tot, detalla que no és la gran majoria d’emparellaments que ha tingut recentment.

La Marta, una amiga seva, comenta que durant aquests dies de confinament li costa més rebre respostes. “Suposo que la gent no vol perdre temps amb algú que no coneix, tenint en compte que sembla que el fet d’estar tancats a casa va per llarg”, clarifica i afegeix que “els dies són igual per a tots, estem tancats a casa, i tenir una conversa interessant és complicat”. Un pensament que també comparteix en Lluís, que afegeix que li costa molt més fer match amb algú. “N’he fet alguns però no comencen mai conversa i si ho fan no hi ha cap tipus de continuïtat”.

home mòbil unsplash

Unsplash

“M’he trobat alguns estrangers que suposadament havien de venir a Barcelona i resulta que pel confinament no ho faran i no saben quan vindran. Això és el més surrealista de tot perquè he acabat parlant amb gent atrapada en algun país a mig camí”, exposa la Marta.

“Hi ha perfils que ja d’entrada demanen que els facis més amena la quarantena, com si sense conèixer-los de res els haguessis de fer un favor”, ressalta l’Aina, rient. “O gent que, aprofitant l’avinentesa surt amb rotllos de paper de vàter a les fotos”.

Els usuaris no poden tenir cites en persona, però això no implica que deixin d'interactuar durant el confinament pel Covid-19. De fet, des de Meetic asseguren que l'intercanvi de missatges ha augmentat un 10% des que va començar l'alerta sanitària i a Tinder un 25% respecte la setmana anterior, segons recull Efe.

dona mòbil unsplash

Unsplash

Però, què ho fa que en temps de confinament, que es preveu llarg, se segueixin fent servir aquestes apps sense un horitzó que permeti imaginar-se una cita real? “Suposo que hi entro perquè és la dinàmica que tenia abans”, respon la Marta. “La veritat és que tinc molt més temps lliure que abans i passar uns quants perfils ho puc fer mentre faig altres coses”, afegeix l’Aina. En Lluís, per altra banda, explica que té ganes de parlar amb gent diferent. “Faig moltes trucades amb amics, família però també tinc ganes de tenir una conversa fora de la meva zona de confort”.

Els humans, éssers socials per naturalesa, estem fets, diuen per conviure en societat. Tot i que sempre hi ha excepcions, tot fa pensar que els usuaris de les apps per lligar segueixen intentant trobar o pescar algun peix. Caldrà veure, però, si el confinament vencerà a l’interès per l’altre en temps d’aïllament social.