La desescalada és el pas previ per tornar a la “nova normalitat”. El coronavirus ha canviat la manera i quan sortim a passejar o fer esport així com també la manera com consumim. A més, també ens ha fet extremar les precaucions i ens ha forçat prendre consciència de les mesures higièniques.

En aquest context, doncs, no es estrany que algunes persones hagin despertat una certa por a l’hora de sortir al carrer o de veure’s tornant a agafar el transport públic. De fet, evitar les aglomeracions és una de les coses que es volen aconseguir perquè no hi hagi rebrots.

repartiment mascaretes metro tren barcelona catalunya creu roja - Sergi Alcàzar

Metro de Barcelona / Sergi Alcàzar

Així, la importància amb la qual vivim les coses és fonamental. Així ho explica la psicòloga del Centre de Psicologia Dendros Eva Aguilar. “Quan tens por perquè has d’agafar el metro el teu cos està hiperactivat o hipoactivat”.

Per tant, la reacció natural per tranquil·litzar-nos seria rentar-nos les mans i no tocar res. Ara bé, Aguilar explica que tot i controlar aquestes coses “no donen seguretat”. “Aleshores em puc començar a plantejar si realment és cert que no he tocat res o potser ho he tocat amb el colze. És llavors que entrem en un cercle viciós”, recalca. “Hi ha poques coses que podem controlar”.

Però el fet que puguem controlar poques coses no té per què ser un sinònim de més incertesa i inseguretat. “La solució és confiar. Confiar en la manera com ens hem rentat, o pensar que si porto guants i mascareta, vaig protegit i això farà que no em contagiï”.

rodalies coronavirus

Imatge d'un tren de Rodalies durant el coronavirus / Rodalies

“Si m’imagino una pel·lícula de terror on arribo al metro i ho toco tot, no m’ajudarà” i subratlla que és imprescindible “focalitzar l’atenció en coses més agradables”. “Si em concentro en les persones que suen o que estan malaltes, el meu cos es posarà en estat d’alerta, en canvi, si em concentro en les persones que estan tranquil·les o bé en ocells que volen, no estaré tan tensa”, detalla.

Les obligacions a l'hora d'agafar el transport públic

A partir del 4 de maig és obligatori fer ús d'una mascareta a l'hora de viatjar en transport públic. A més, només està permesa una ocupació del 50% dels seients i de dos usuaris per metre quadrat a les plataformes per anar drets. 

A més, a les andanes també cal mantenir les distàncies de seguretat. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram