Cinc trens d'alta velocitat han quedat aturats a mig camí entre Barcelona i Madrid per una avaria. Poc després de les 18.05 hores, Adif ha explicat que la circulació a la línia d'alta velocitat entre les dues ciutats està interrompuda per una incidència a Vallobar (Baix Cinca, Osca). "Tècnics d'Adif treballen ja per solucionar-la al més aviat possible", ha dit l'empresa. Al voltant de les vuit del vespre la incidència s'ha solucionat. No fa ni dues setmanes que un tren de Renfe Euromed amb 300 passatgers va quedar aturat a Salou per problemes tècnics. 

Per la seva banda, Protecció Civil ha afegit que l'avaria de Vallobar afectava tota la circulació d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid — amb els cinc trens "aturats fora de les estacions". És així com s'ha activat el pla d'emergències en transport de viatgers per ferrocarril o ferrocat, dissenyat per a les emergències ferroviàries a Catalunya.

Les queixes dels usuaris

La cosa ha començat cap a les 17.30 hores, quan l'avaria de Vallobar ha provocat retards de quaranta minuts de mitjana per als trens d'alta velocitat entre Saragossa i Barcelona. Poc després, Adif ha informat que tota la línia d'alta velocitat entre Madrid i Barcelona s'ha interromput per la mateixa avaria — amb els cinc trens aturats. De fet, tot un seguit d'usuaris s'han queixat que els seus trens feia més d'hora i mitja que estaven aturats sense que ningú els informés de res ni els oferissin cap servei alternatiu.

Que la circulació de trens en línies espanyoles a Catalunya quedi interrompuda ja és habitual. No fa ni dues setmanes que un tren de Renfe Euromed amb 300 passatgers va quedar aturat a Salou, de la mateixa manera que a finals de març es van encadenar tres incidents seguits: el 27 de març, un centenar de passatgers van quedar atrapats durant dues hores dins un AVE avariat en un túnel a Sants; el 28 de març, una nova avaria a la línia de l'AVE a Sants va obligar a desallotjar 111 passatgers d'un tren aturat en un túnel; i el 29 de març, un tren amb 50 passatgers va quedar avariat dins d'un túnel a la Molina.