El quart nanosatèl·lit impulsat pel Govern català s’enlairarà a l’octubre des de la base de Vandenberg, a Califòrnia, amb llançament a càrrec de l’empresa SpaceX d’Elon Musk. El dispositiu, anomenat 6GStarLab, serà el primer laboratori obert en òrbita baixa dedicat a la recerca i experimentació en l’àmbit del 6G a Europa. La missió obre la porta a una nova era en la connectivitat global, permetent proves obertes i flexibles tant a empreses com a centres de recerca.
El satèl·lit ha estat desenvolupat amb tecnologia íntegrament catalana per un consorci liderat per l’empresa Open Cosmos i la Fundació i2CAT, i s’ha completat en temps rècord de nou mesos. El projecte ha comptat amb un finançament d'1,65 milions d’euros provinents dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a través del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. Open Cosmos, que ja havia participat en la construcció d’altres nanosatèl·lits catalans com el Menut, ha assumit per primer cop la fabricació i validació completa del dispositiu des de Barcelona, utilitzant una sala blanca equipada per controlar condicions ambientals com la temperatura i la humitat i evitar qualsevol contaminació que pugui afectar el funcionament del satèl·lit en l’espai.
A competir amb la indústria espacial americana i xinesa
El 6GStarLab és un CubeSat modulable que ja ha estat plenament testejat i està a punt per ser enviat als Estats Units per al llançament. Si tot va segons el previst, el satèl·lit començarà a operar a partir del gener del 2026. Segons Rafael Jordà, conseller delegat d’Open Cosmos, “es tracta d’un satèl·lit pioner en tecnologia 6G que permetrà posar a prova nous protocols i capacitats”. Jordà ha destacat l’oportunitat que representa per a Catalunya: “Estem invertint per ampliar la producció i atreure els principals projectes de telecomunicacions i observació de la Terra d’Europa”.
La infraestructura creada ajudarà a establir les bases de la sisena generació de tecnologia mòbil (6G), que promet connexions més ràpides, latència mínima i una àmplia gamma d’aplicacions innovadores. Aquesta tecnologia pot contribuir a millorar les comunicacions en zones rurals i aïllades, donar suport a serveis com la telemedicina i l’educació a distància, i reforçar la prevenció de desastres naturals, la mobilitat autònoma i les comunicacions segures, clau en un context de creixents amenaces de ciberseguretat. El director general de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha remarcat que la missió vol “validar una tecnologia que podria oferir cobertura global i actuar com a complement de les xarxes terrestres”. “Hi ha un gran potencial de coneixement en replicar a l’espai el que ja tenim a la Terra”, ha afegit.
"Fita històrica per a la indústria espacial catalana"
La Generalitat ha impulsat fins ara tres nanosatèl·lits, com l’Enxaneta i el Minairó, enfocats en la connectivitat, però aquest nou projecte suposa un salt qualitatiu en incorporar la capacitat d’experimentació oberta amb tecnologia 6G. El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha qualificat la fita com a “històrica per a la indústria espacial catalana”, subratllant que “ens posiciona com els primers a Europa a disposar de tecnologia oberta per a l’experimentació en 6G”. L’objectiu final és integrar les xarxes 6G terrestres i espacials per oferir una connectivitat global i contínua, imprescindible per garantir serveis de banda ampla a escala mundial. Amb aquesta iniciativa, Catalunya consolida el seu paper en el sector emergent del New Space i s’obre a captar talent i projectes internacionals en l’àmbit de les telecomunicacions i l’exploració espacial.