Catalunya participarà en l'acollida de menors no acompanyats arribats a Ceuta. Així ho han manifestat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials, segons ha pogut confirmar l'ACN. En aquest sentit, el Govern ha manifestat que "no és acceptable" utilitzar els menors com a moneda de canvi en un conflicte diplomàtic ni tampoc el tracte que han rebut per part dels cossos policials. 

Amb tot, els representants de la Generalitat han reclamat tenir en compte que Catalunya actualment té 1.490 menors no acompanyats al seu sistema i 4.075 majors d'edat que hi segueixen després de complir els 18 anys. Així mateix, s'ha reclamat finançament extraordinari

Acordada l'acollida de 200 menors que ja eren a Ceuta

De moment, el govern espanyol i les comunitats han acordat l'acollida de 200 menors que ja eren a Ceuta. La proposta de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha formulat en la reunió extraordinària del Consell Territorial de Serveis Socials. Aquests menors ja tenen una situació "legal, escolar i sanitària" per Ceuta, per la qual cosa estan en disposició de ser traslladats "immediatament" amb el suport de la Direcció General de Drets de la Infància i l'Adolescència. 

Segons ha explicat Belarra, aquesta acció facilitarà poder atendre adequada els menors que acaben d'arribar a ciutat autònoma. Ha subratllat que el pes de la crisi no pot recaure únicament en Ceuta i que "el conjunt del país" ha de ser solidari en "atenció sempre a l'interès superior dels menors".

Euskadi, Balears, Múrcia i el País Valencià s'han ofert

Com Catalunya, Euskadi, Balears, Murcia i el País Valencià s'han mostrat favorables a l'acollida de menors no acompanyats. Mònica Oltra, la vicepresidenta valenciana, ha assegurat que no regatejaran en nombres pel que fa a l'acollida de menors migrants.

A Andalusia, Vox ha amenaçat en deixar de donar suport al Govern si s'acullen menors migrats. El partit d'ultradreta demana la dimissió de Rocío Ruiz, consellera d'Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació de la Junta, després que aquesta manifestés que el govern andalús "estarà  aquí, esperat-los [en referència als menors arribats a Ceuta]". Malgrat que Moreno ha afirmat que el seu govern te "autonomia" i "sobirania" per prendre les decisions que corresponguin en aquest tema, a la reunió d'avui Ruíz ha manifestat que Andalusia no pot atendre més menors, en tenir-ne ja 3.000 tutelats. 

De les 8.000 persones que han arribat a Ceuta la matinada de dilluns, 1.500 són menors i 5.600 han estat retornades a Marroc.

 

 

 

 

Imatge principal, un soldat ajuda a un jove a sortir de l'aigua a la platja de El Tarajal / EFE