La policia marroquina ha segellat aquest dimecres al matí el pas fronterer de Tarajal, interrompent així l'èxode migratori que en els passats dos dies ha permès l'entrada a Ceuta de 8.000 emigrants indocumentats, segons ha pogut comprovar l'agència Efe a la frontera.

Els centenars de persones que durant tot aquest dimarts van estar concentrades davant l'espigó de Tarajal, aprofitant qualsevol distracció policial o qualsevol oportunitat per passar la frontera, avui estan emprenent el camí invers després d'haver-se convençut que els accessos estan tancats.

Amb aquesta decisió es tanca, almenys temporalment, el flux migratori que ha comportat una de les crisis contemporànies més importants entre Espanya i el Marroc i que ha portat a la mobilització de l'exèrcit espanyol a la zona fronterera i el posicionament del govern espanyol, amb viatge llampec de Pedro Sánchez a la ciutat africana aquest mateix dimarts.

Amb tot, el que no s'ha tancat encara és el conflicte diplomàtic, amb acusacions mútues d'ambdós governs entre els quals destaca el dur avís de l'ambaixadora marroquina a Espanya, Karima Benyaich, que va assegurar dimarts que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, "i s'han d'assumir", en clara referència a la decisió d'Espanya d'atendre mèdicament el líder del Front Polisario, Brahim Gali. De fet, el motiu principal de la crisi continua sent la presència a Espanya del líder del Polisario, on se l'atén per motius de salut.

Gairebé 5.000 devolucions

En paral·lel al tancament de fronteres per part del Marroc se segueix el procés de devolució, segons el qual ascendeix a unes 4.800 el nombre de persones que van entrar irregularment a Ceuta des del costat marroquí, segons dades facilitades per la Delegació del Govern i divulgades per l'agència Efe.

La xifra de devolucions s'ha anat incrementant en les últimes hores després de l'acord assolit entre els dos països perquè es produís el retorn de milers de persones que havien entrat a la ciutat.

Al costat dels que són obligats a tornar, a la frontera s'acumulen diverses desenes de joves que van entrar il·legalment els últims dies i que desitgen tornar de forma voluntària al seu país perquè no tenen on dormir ni res per menjar a Ceuta, segons ha explicat un dels militars que els atén a la frontera esmentat per Efe.

 

Imatge principal: Un grup de joves marroquins són retornats al seu país per les autoritats espanyoles aquest dimecres a Ceuta / Efe