La geopolítica beneficia Rabat. Els Estats Units han llançat avui un missatge equidistant tant a Espanya com al Marroc, reclamant-los que treballin junts per resoldre la crisi a l'enclau de Ceuta, on en els últims dies hi han arribat uns 8.000 migrants nadant, encara que molts han estat tornats a territori marroquí.

"Donem suport perquè tant Espanya com el Marroc treballin junts cap a una resolució", ha manifestat una de les portaveus del Departament d'Estat dels EUA, Jalina Porter, en una roda de premsa.

La portaveu també ha assenyalat que els Estats Units estan compromesos amb la promoció a la regió de processos migratoris "humans, ordenats i justos" a través de polítiques bilaterals i multilaterals, així com programes per entrenar les autoritats locals.

El conflicte entre Gaza i Israel

El to del missatge, que fa la mateixa pressió a Espanya que al Marroc, coincideix amb el paper destacat que representa el país magribí en aquests moments. Amb el conflicte obert entre Gaza i Israel, per a l'administració americana el Marroc és un dels països clau per pressionar Hamàs de cara a aconseguir l'alto el foc que reclama Joe Biden, al costat d'Egipte i els països àrabs del Golf. Els nord-americans calculen que si articulen un front àrab a favor de l'alto el foc, poden aconseguir-ho en qüestió de dies, mentre negocien alhora amb Israel.

El Marroc també és important en aquest aspecte, perquè recentment els EUA van aconseguir que emprengués el reconeixement d'Israel, a canvi d'avalar la visió marroquina sobre el conflicte del Sàhara. El govern espanyol es va interferir amb poca traça en aquesta geoestratègia quan va acollir el líder del Polisario, Brahim Gali, per a una operació, segons alguns observadors, i això estaria en l'origen de la crisi diplomàtica i migratòria actual.

Segons fonts diplomàtiques, mentre que els EUA no s'han posat en contacte directe amb el govern espanyol en aquesta crisi, sí que mantenen una línia oberta permanent amb Rabat, que se sent fort en l'actual escenari.

El Govern dels Estats Units no ha volgut entrar en el fons la crisi entre Espanya i el Marroc per Ceuta, amb l'argument que es tracta d'un assumpte bilateral entre els dos països. No ha comprat la tesi en aquest sentit de la Moncloa, avalada per l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, que es tracta d'una frontera europea.