Les llibretes digitalitzables Notebloc no són pas noves, però amb el coronavirus han agafat més força. A més de ser llibreta, Notebloc també és una aplicació per a mòbils que permet digitalitzar documents de manera molt ràpida i transformar-los a JPG o PDF ràpidament. Ara, però, en plena pandèmia l'startup ha finalitzat el programa d'acceleració de startups Impact EdTech Remote Schooling com la millor empresa de la convocatòria, per la qual cosa ha rebut el segell Best in Class.

Gràcies a aquest, i a més dels fons que obtindrà per haver completat el programa amb èxit —un total de 110.000 euros—, l'aplicació gratuïta d’escaneig i organització de documents, Notebloc Scanner, gaudirà de beneficis addicionals atorgats pel consorci organitzador de l'acceleradora. A través d'European Schoolnet, l'app serà posada a disposició de Ministeris d'Educació de tot Europa per tal de trobar sinergies entre l'empresa i els diferents governs.

"Per a nosaltres aquest reconeixement és summament important perquè ens demostra, una vegada més, que estem creant i aportant un gran valor a la comunitat educativa", comenta Maria Trullàs, cofundadora de l'empresa juntament amb Bente Malmberg. "Vam tenir la gran sort que des d’Impact EdTech ens van connectar amb els millors mentors que mai haguéssim somiat tenir, Erramun Martiarena (Scientix) per la part de desenvolupament educatiu i Guillermo Albizuri (Google) per estratègia empresarial. Ells ens han animat i empès moltíssim en aconseguir els nostres objectius tant en l'àmbit educatiu com de negoci", afegeix.

Com funciona l'aplicació?

Notebloc va néixer com una llibreta de quadrícula invertida l'any 2013 que ja buscava sintonia amb els estudiants. Una llibreta que es pot trobar a les universitats o alguns centres educatius de vegades acompanyada d'un sobret de Nescafé o algun altre detall i una petita enquesta de millora. "A partir d'aquí hi havia gent que ens deia que quan es fessin fotocòpies no es veiessin alguns detalls de la pàgina o ens demanaven poder digitalitzar els apunts", comentava en conversa amb ElNacional.cat fa uns mesos Trullàs. "L'any 2015 vam introduir canvis significatius, vam treure l'espiral perquè les donen amb carpetes", insisteix. En definitiva, una llibreta que ha buscat adaptar-se sempre a les necessitats del seu públic, els estudiants. 

L'aplicació està disponible a les botigues d’aplicacions Google Play, App Store i Huawei App Gallery, acumula més de 7 milions de descàrregues a escala mundial i està traduïda a més de 30 idiomes. Com que es tracta d’una app amb una forta presència en el sector educatiu, l'empresa ha considerat des dels seus inicis que cal que els més joves puguin utilitzar-la en la seva llengua materna. La majoria dels usuaris de Notebloc Scanner són estudiants i professors, i l'app ha estat especialment dissenyada per a ells: a part de la funció d'escaneig, té elements molt útils com el sistema d'organització de documents que ofereix.

Així, l'usuari pot crear carpetes i sub-carpetes i organitzar així els seus apunts, deures, pàgines de llibres, etcètera; i posteriorment, si s’escau, compartir-los de manera molt senzilla. 

Previsions per al 2021

Des de la presentació de la candidatura per participar al programa d'acceleració Impact EdTech al setembre de 2020, Notebloc ha passat per mesos d'intens treball que els han permès perfilar el producte i l'estratègia de negoci. Per a aquest 2021, l'empresa s'ha marcat objectius molt ambiciosos. Entre ells, crear una versió addicional de l'app, dirigida a institucions educatives, governs i empreses, les quals podran adquirir llicències de la mateixa per tal que estudiants i professors, així com professionals d'altres sectors, puguin utilitzar-la sense publicitat.

Actualment l'app és totalment gratuïta per a tots els seus usuaris, sense cap restricció en cap de funcionalitats. L'empresa genera ingressos a partir de les insercions de publicitat, així com una compra integrada de 3,49 euros per a la versió Premium que permet als usuaris estalviar-se els anuncis.

 

 

Imatge principal: una persona escaneja els seus apunts amb Notebloc / Notebloc