Caos a Catalunya pel mal temps, amb un miler de trucades al 112 la collita d'arròs malmesa a l'Ebre. Des de dissabte al migdia fins a les 15.00 hores d'aquest diumenge, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 1.014 trucades per les pluges. D'altra banda, les pedregades de les últimes hores al delta de l'Ebre han causat pèrdues en la collita d'arròs. Cal fer esment al rescat a contrarellotge de dos excursionistes atrapats al Pirineu català, per culpa del mal temps. A Mallorca, el temporal també ha causat estralls —fins al punt que un creuer turístic s'ha encastat contra un petrolier a Palma.

🔴 Temps i radar de pluja a Catalunya i Barcelona avui, DIRECTE | Última hora de la borrasca Betty

Pel que fa al 112, la majoria de les trucades han sigut de les comarques del Barcelonès (221) i del Baix Llobregat (183). Les províncies més afectades han sigut Barcelona i Tarragona, on s'han produït un 70,7% i un 22,3% de les trucades respectivament (942 trucades entre les dues). Del total, el servei d'emergències ha registrat 542 incidents. Recordem que Protecció Civil va activar l'alerta del pla Inuncat per pluges intenses a Catalunya a partir del dissabte al migdia.

Retards a l'aeroport del Prat

En el cas de l'Ebre, Unió de Pagesos ha lamentat que en algunes finques del Poble Nou del Delta (Amposta) on hi havia arròs bomba llest per collir l'afectació ascendeix fins al 100%. "També s'ha vist afectat en menor mesura part de la collita al municipi veí de Sant Carles de la Ràpita. En total s'han vist afectades en un grau o un altre unes 800 hectàrees dels municipis d'Amposta i la Ràpita", ha apuntat el sindicat agrícola —que ha afegit que la zona afectada per les pedregades del cap de setmana era també la que més havia patit la sequera i les restriccions d'aigua d'aquest estiu. Amb tot, reclamen habilitar mesures compensatòries a la pagesia afectada, com la condonació de les quotes a la seguretat social. Finalment, han recordat que és el tercer any consecutiu que els cultius de la zona pateixen les conseqüències de les pedregades.

El temporal també ha afectat l'operativa de l'aeroport del Prat, on s'han registrat retards de vols durant la jornada. Vueling ha confirmat que la meteorologia adversa a bases com les de les Balears ha afectat alguns plans de vol perquè el mal temps obliga a regulacions de trànsit, sobretot per demores o cancel·lacions en sortides o arribades cap a o des de les illes. De fet, un total de 45 vols han estat cancel·lats o desviats aquest diumenge fins a les 15.00 hores als tres aeroports balears (Palma, Eivissa i Menorca) pel temporal de fort vent que afecta l'arxipèlag.

100 litres per metre quadrat

Així, les pluges intenses han acumulat més de 100 litres d'aigua per metre quadrat en alguns punts de Catalunya —amb els pantans sota mínims. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), entre dissabte i les 14.00 hores d'aquest diumenge s'han acumulat 105,2 litres per metre quadrat a l'estació de Molló (Ripollès) i 102,9 a la de Lac Redon (Val d'Aran). La pluja també ha estat copiosa a Sant Pau de Segúries (Ripollès), on ha deixat 91,8 litres per metre quadrat; a Espot (Pallars Sobirà), amb 90,3 litres; i a les Lloses (Girona), amb 78 litres. 

A Vilassar de Mar (Maresme), on els Bombers han rescatat una persona arrossegada per l'aigua, s'han acumulat 74 litres. Altres punts amb pluges intenses han sigut Sant Joan de les Abadesses (Ripollès), amb 73,8 litres; Olot (Garrotxa), amb 67,7 litres; Cabrils (Maresme), amb 66,4 litres; i la Vall de Bianya (Garrotxa), amb 65 litres. Al Maresme, s'han registrat precipitacions importants a Malgrat de Mar, amb 53 litres; mentre que a Osona s'han acumulat 64,8 a Montesquiu i 50,2 a Viladrau.