Les restriccions d'aigua es mantindran davant la manca de pluges, segons ha anunciat el Departament d'Acció Climàtica. Ha sigut el conseller David Mascort qui ha descartat un aixecament de les limitacions actuals, malgrat que la temporada de turisme vagi a la baixa a finals del mes d'agost. I és que el problema no és l'increment de població a algunes localitats afectades per la sequera: el problema és que no plou, enmig d'una onada de calor de rècord. "Les mesures s'han pres perquè no hi ha aigua. Mentre no omplim els embassaments, es mantenen", ha assenyalat Mascort.

🔴 Onada de calor i temperatura rècord, DIRECTE | Fins quan durarà a Barcelona i Catalunya?

El conseller, és clar, ha lamentat que els últims dies no hi hagi hagut precipitacions (tot i que s'esperen després de l'onada de calor) i, per tant, encara hi hagi menys aigua de la que hi havia quan es van aplicar les restriccions. Per això, ha demanat "responsabilitat" a l'hora de fer-ne ús. En aquest sentit, es preveu una caiguda de visitants a zones com l'Alt Empordà (afectades per les limitacions de la Conca Muga-Fluvià), però el Govern no creu que sigui excusa per aixecar les restriccions actuals. "No depèn de la quantitat de gent, sinó de l'aigua que hi ha", ha recordat Mascort —que ha deixat clar que la pagesia no en serà l'excepció i que se li mantindran les mesures.

Els embassaments catalans, per sota del 25%

Pel que fa a la manca d'aigua, cal dir que els pantans de les conques internes catalanes ja tornen a estar per sota del 25% de capacitat després de perdre 1,02 punts l'última setmana (quan estaven al 25,25%). Així ho reflecteix l'última actualització d'aquest dijous de l'informe d'estat dels embassaments de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que mostra que el volum actual continua per sota del que hi havia durant aquestes dates l'any 2022 (38,91%). El pantà de Darnius Boadella es troba al 17,75%; el de Sau, al 19,38%; el de Susqueda, al 24,89%; el de la Baells, al 32,48%; el de la Llosa del Cavall, al 24,44%; el de Sant Ponç, al 26,38%; el de Foix, al 48,37%; el de Siurana, al 5,19%; i el de Riudecanyes, al 4,89%.

D'altra banda, els embassaments de la conca de l'Ebre cauen al 40% de capacitat després de perdre 2,5 punts l'última setmana. Concretament, recullen 3.183 hectòmetres cúbics dels 7.961 que podrien recollir íntegrament. Són les dades oferides dilluns per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que constaten un empitjorament respecte del mínim de l'any passat: en aquestes dates, els pantans estaven al 45% (3.616 hectòmetres cúbics). La mitjana dels cinc darrers anys (2018-2022) se situa al 60%, amb 4,775 hectòmetres cúbics.