Màlaga tindrà en el 2026 un CaixaForum que serà “el més singular” d’aquests centres culturals de la Fundació La Caixa a l’estat espanyol, segons ha definit Isidre Fainé, president d'aquesta Fundació, durant la presentació del projecte arquitectònic que s’ha presentat aquest dijous a Màlaga, amb la presència de l’alcalde de la ciutat andalusa, Francisco de la Torre, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Duran, i els arquitectes responsables del projecte, Felipe Pich-Aguilera i Teresa Batlle, del despatx Picharquitecs. El futur CaixaForum malagueny serà un edifici en forma orgànica de gota d’aigua, de 9.417 m2 de superfície, amb una coberta de ceràmica vidriada de colors canviants inspirats en la pintura de Sorolla, que estarà situat a la plaça Manuel Azaña. El projecte es caracteritza per la seva integració en el paisatge per aconseguir un impacte positiu en l’entorn. El futur centre acollirà dues grans sales d’exposicions, un auditori i sales polivalents a la primera planta. L’equipament també tindrà un espai educatiu, una cafeteria restaurant, una botiga llibreria a la planta baixa, i també un aparcament subterrani. El gran espai verd exterior acollirà un jardí obert al públic per a activitats a l’aire lliure.

Maqueta CaixaForum  Màlaga Foto: Fundació La Caixa
Maqueta CaixaForum Màlaga (Fundació La Caixa)

Set centres en les capitals amb més població

Amb la construcció d’un CaixaForum a Màlaga, la Fundació La Caixa amplia la seva xarxa de centres per acostar la cultura a set de les capitals principals del territori espanyol per volum de població: Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Palma i Màlaga. Aquest “serà el més singular” dels centres de la Fundació La Caixa”, ha assegurat Isidre Fainé, president de la fundació catalana, que destaca que aquests centres “són punts de trobada, centres oberts al servei de tots en els quals es promou l’accés a la cultura, entesa com a peça fonamental per a la construcció d’una societat millor, més cohesionada, més justa i dialogant. Perquè la cultura és un motor per a la comprensió i el progrés social, un instrument fonamental per al creixement de les persones i, sens dubte, també una font de benestar”.  Fainé espera que aquest edifici "sigui una carta de presentació de Màlaga excepcional a l'entrada de la ciutat". Serà un equipament amb què la Fundació vol "contribuir a la puixança d'aquesta ciutat, que té l'admiració d'Espanya sencera i també del món i avui és bandera de modernitat i cosmopolita, sense perdre la seva essència mil·lenària", ha manifestat el president de la Fundació La Caixa.

Una inversió de 30 milions d’euros

Les obres del CaixaForum de Màlaga començaran durant aquest 2024 i està previst que obri les portes en el segon semestre del 2026. La inversió estimada és de prop de 30 milions d’euros. A part, el cost del manteniment i la producció de les 6 exposicions anuals, a més de les 1.500 activitats que s’hi organitzaran, ascendeix a 5 milions d’euros, segons ha explicat la directora general adjunta de la Fundació, Elisa Durán. Amb aquest espai es busca complementar l’oferta de la ciutat, crear àrees verdes a l’entorn i convertir la zona en un nou pol revitalitzador, tant físic com social. L’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, ha reiterat que aquest nou centre CaixaForum “és una satisfacció enorme per a la ciutat i culmina una de les seves aspiracions, perquè encaixa amb l’estratègia cultural de la capital, i els terminis anunciats el març del 2023 es van complint”. De la Torre ha agraït “l’aposta per Màlaga de la Fundació La Caixa”, entitat que treballa amb l’Ajuntament en projectes d’acció social, cultura, investigació i educació, i l’activitat de la qual és un exemple a Espanya, a Europa i al món”.

 

Natura i la sostenibilitat

L’estudi Pich Architects, reconegut per l’execució de projectes arquitectònics que tendeixen a establir una connexió enriquidora amb la natura i un ús apropiat dels recursos naturals, ha estat seleccionat per dur a terme el projecte d’entre les diferents propostes presentades. Els arquitectes Felipe Pich-Aguilera i Teresa Batlle, amb el seu equip i amb la col·laboració d’Arup Espanya, seran els artífexs d’aquesta nova estructura al cor del paisatge urbà que, com una gran gota d’aigua, fertilitza el territori. La forma orgànica de la singular coberta no només serà estètica, sinó que a més actuarà com a refugi climàtic, ja que l’edifici s’orientarà seguint tot el recorregut de l’arc solar per formar una cadència de seccions que permetrà modular la incidència del sol segons les estacions de l’any. L’equip d’arquitectes ha tingut en compte el component mediterrani de la ceràmica. Per a la concepció de les peces de la coberta, que tindran forma d’escates amb matisos de colors entre el blau i el verd sobre un fons blanc, s’ha inspirat en el ric cromatisme de Joaquim Sorolla, un dels pintors que va reflectir millor la llum mediterrània i un enamorat de la ciutat de Màlaga. 

Pich Architects es defineixen així: “Som un despatx d'arquitectura amb enfocament internacional i seu principal a Barcelona. Felipe Pich-Aguilera Baurier i Teresa Batlle Pagès van fundar l'estudi l'any 1986. L'any 2012 es va iniciar una nova etapa, on es van incorporar arquitectes de nova generació. Hem desenvolupat projectes d'arquitectura, obres i planejament a l'àmbit privat i el públic, amb l'objectiu d'aportar tecnologia i innovació a l'àmbit de la construcció i la sostenibilitat”.

L'arquitecte Felipe Pich-Aguilera ha ressaltat que l'edifici és "una conjunció entre poesia i tecnologia, i entre emoció i raó", en què "el paisatge exterior entra cap a dins i el vestíbul és una continuïtat d'aquest paisatge". Segons Pich-Aguilera, l’edifici vindrà "a millorar un lloc i a produir un impacte positiu en tot allò que existeix a l'entorn". "Finalment, el CaixaForum és un paisatge, un edifici que produeix un jardí i que propicia unes passejades al seu voltant", segons Pich-Aguilera, que ha afrontat el projecte "amb la màxima ambició ambiental", perquè "en un futur tots els edificis s'hauran de fer així, i aquest CaixaForum mostra el camí”, ha destacat

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!