El retorn dels Estats Units a la Lluna després de més de 50 anys no ha comptat amb l'èxit esperat. El mòdul Odisseu va caure de costat en arribar a la Lluna i aquest fet ha provocat un canvi de plans. La companyia Intuitive Machines ha detallat que els enginyers de control de vol esperen perdre el contacte amb la nau aquest mateix dimarts, el que suposaria interrompre la missió només 5 dies després del seu aterratge. La companyia ha reconegut que la caiguda limita el temps de càrrega de les bateries, i per tant s'escurça la seva missió a la Lluna. “Els controladors de vol pretenen recollir dades fins que els panells solars del mòdul d'aterratge deixin d'estar exposats a la llum. Basant-nos en la posició de la Terra i la Lluna, creiem que els controladors de vol continuaran comunicant-se amb Odisseu fins al dimarts al matí”, ha assenyalat la companyia. El que suposa 2 o 3 dies menys del que estava previst inicialment.

Errors humans

La previsió de la companyia d'haver d'escurçar la missió ha sorgit arran dels nous detalls sobre els possibles errors humans que podrien haver provocat una fallada durant el vol dels telèmetres guiats per làser de la nau espacial abans del seu aterratge dijous passat. Un funcionari d'Intuitive Machines ha detallat que la pèrdua dels cercadors de distància va derivar de la decisió de l'empresa de renunciar a fer una prova prèvia al llançament del sistema làser per estalviar temps i diners durant les comprovacions prèvies al vol d'Odisseu al Centre Espacial Kennedy de la NASA a Florida. "Sens dubte, hi havia coses que podríem haver fet per provar-ho i disparar-lo. Haurien consumit molt de temps i haurien estat molt costosos", ha afirmat Mike Hansen, cap de sistemes de navegació de la companyia en una entrevista dissabte per a Reuters. "Així que era un risc que com a empresa vam reconèixer i assumir".

El conseller delegat d'Intuitive Machines, Steve Altemus, va reconèixer que la nau “es va enganxar amb un peu en la superfície, es va inclinar i va aterrar de costat". En el moment d'aterrar a la Lluna, ja va haver-hi una llarga espera que apuntava a algun error. Tanmateix, el mòdul ha estat almenys uns dies operatiu. Fins i tot en les millors circumstàncies, Odisseu només tenia 1 setmana per operar en la superfície abans que arribés la llarga nit lunar. Els executius d'Intuitive Machines van especular que la velocitat d'avanç de la nau espacial a l'aterratge, aproximadament el doble del que s'esperava, podria haver estat un factor d'ensopegada. Però no se sap si l'ús dels telèmetres làser originals podria haver marcat la diferència. La postura lateral de la nau limitava la quantitat d'exposició dels seus panells solars a la llum solar, necessària per recarregar les seves bateries. A més, dues de les seves antenes estaven apuntant cap a terra, impedint així les comunicacions amb l'aterrador. Segons la NASA, el mòdul d'aterratge va acabar en un petit cràter degradat amb un pendent de 12 graus. Malgrat el contratemps amb la caiguda lateral, és el més a prop que una nau espacial ha estat mai del pol sud lunar.

Intuitive Machines ha dit que va gastar aproximadament 100 milions de dòlars a l'aterratge i que va rebre 118 milions de dòlars de la NASA en el marc del programa de serveis de càrrega útil lunar comercial de l'agència.