Odisseu, la nau espacial nord-americana que va aterrar en la regió del polar sud de la Lluna aquest dijous, va bolcar durant l’operació d’allunatge i es troba de costat sobre la superfície lunar. Odisseu, anomenada familiarment com a Odie, és la primera nau espacial construïda als Estats Units amb capital privat per la companyia Intituive Machines que ha arribat a la Lluna, i la primera expedició nord-americana que allunar amb èxit en la superfície lunar després de més de 50 anys. Segons l’actualització de la NASA i l’empresa privada nord-americana titular de l’expedició, quan va allunar, Odisseu “va agafar un peu a la superfície, es va inclinar i va acabar caient de costat”, ha reconegut el CEO d’Intuitive Machines, Steve Altemus. Així i tot, la nau, de 4,3 metres d'altura i 675 quilos de pes, que té la mida i la forma d’una cabina de telèfon, sembla que està en bon estat, segueix operativa, amb la majoria d’instruments científics en condicions de funcionament, i es troba “a prop del lloc d’aterratge previst”, ha explicat Altemus.

 

Les causes del bolcat no estan clares

Steve Altemus també va admetre que no estava del tot clar què havia passat, però les dades suggereixen que el robot va agafar un peu a la superfície i després va caure perquè encara tenia algun moviment lateral en el moment de l'aterratge. Una altra possibilitat és que Odisseu es trenqués una cama en baixar. Sens dubte, els sensors de mesura inercial indiquen que el cos del vehicle està en una posició horitzontal, estirada de costat amb el cap recolzat contra una roca. Sigui quin sigui el motiu de la configuració inesperada de l'aterratge, les antenes de ràdio encara apunten a la Terra i les cèl·lules solars continuen recollint energia per carregar el sistema de bateries.

La missió continua

Odie va fer història quan va convertir-se en el primer robot construït i operat de manera privada que va completar un suau allunatge, i sembla que la missió no perilla perquè, afortunadament, tots els instruments científics que porta es troben al costat d'Odisseu cap amunt, la qual cosa els hauria de permetre continuar amb algunes de les investigacions previstes. L'única càrrega útil al costat equivocat de l'aterratge, apuntant cap avall a la superfície lunar, és un projecte d'art estàtic. La NASA ha desemborsat 118 milions de dòlars pel transport d'instruments científics i tecnològics continguts en sis càrregues útils, les quals formen part de les dotze càrregues que en total porta en el seu interior el mòdul Odissey, de la sèrie Nova-C de Intituive Machines.

Recuperar les imatges per saber què ha passat

"Tenim l'esperança d'obtenir imatges i fer una avaluació de l'estructura i l'avaluació de tots els equips externs", ha continuat explicant Altemus als periodistes. "Fins ara, tenim una mica de capacitat operativa tot i que estem bolcats. I això és realment emocionant per a nosaltres, i seguim la missió d'operacions a la superfície com a resultat d'això". Els controladors estan intentant recuperar imatges de Odie, i tant aquestes imatges com una reconstrucció del que ha causat aquest bolcament estaran disponibles en els pròxims dies. 

En principi, la nau portava un instrument anomenat EagleCam, un cub amb càmeres dissenyades per la Universitat Aeronàutica Embry-Riddle, havia de sortir 30 segons abans de l'aterratge per capturar imatges de l'aterratge d'Odisseu, però el dispositiu es va apagar deliberadament durant el descens perquè el sistema de navegació havia d'estar canviat. Troy Henderson, portaveu d'Embry-Riddle, ha explicat que el seu equip intentarà alliberar EagleCam en els pròxims dies. L'aterratge hexagonal de sis potes de 14 peus (4,3 metres) va utilitzar el sistema de navegació làser experimental de la Nasa per guiar el seu descens després que l'instrument làser d'Intuitive Machines fallés.