La gran majoria dels parcs de Bombers de Catalunya no té personal ni recursos per respondre a més d'un incendi. El 75% de les seus es troben sota mínims des de principis del passat desembre, fet que comporta que no puguin actuar quan hi ha una segona alerta simultània. "Estem donant una sensació de falsa seguretat als ciutadans", assegura Joan Carles Cerdan, del sindicat de Bombers CATAC.

A Badalona, els Bombers disposen de tres camions per actuar davant una alerta de foc. Tanmateix, la falta d'efectius comporta que només en puguin omplir i utilitzar dos d'aquests vehicles. L'avís per un incendi al barri de la Mina aquest dimarts va mobilitzar a tot el personal disponible dels parcs de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Aquest segon -que ja ha hagut de tancar quatre dies per falta d'agents en el que portem d'any- només va poder mobilitzar els tres bombers de guàrdia que es trobaven a la seu.

Durant el transcurs de l'incendi, cap dels dos parcs de Bombers tenia personal suficient com per donar resposta a una possible segona alerta per foc. Això suposa que les 420.000 persones que viuen entre Badalona, Santa Coloma i proximitats van quedar desemparades i sense un servei efectiu per apagar qualsevol foc mentre que van durar les tasques d'extinció del primer avís. Les seus del cos més pròximes i els efectius dels Bombers de Barcelona -sempre que tinguessin personal disponible- trigarien uns 20 minuts en poder arribar al lloc dels fets, un temps de resposta que es pot traduir en víctimes mortals en incendis com el del barri de Sant Roc del passat cinc de gener.

Falsa seguretat

Aquesta situació límit no és un cas aïllat. El mateix escenari també es va produir quan tots els efectius concentraven els seus esforços en respondre al foc provocat per una sobrecàrrega elèctrica a Badalona i es repeteix cada cop que s'activa una alerta per incendi. Afortunadament, aquests municipis es troben sota la zona d'influència dels Bombers de l'Ajuntament de Barcelona, que col·laboren nombroses vegades en les tasques d'extinció.

"No tenim suficients dotacions per fer un servei en condicions", lamentava Leandre Gallardet, representant del sindicat de Bombers de la Generalitat de l'UGT, en una roda de premsa convocada el passat desembre. Del total de 75 parcs del cos repartits per Catalunya, 40 estan en mínims de tres persones. Això no només suposa un perill pels propis bombers, que es juguen la seva integritat física en no disposar de més companys de suport, sinó també pels ciutadans a qui han de rescatar.

Jubilacions

Segons calculen els sindicats, actualment hi ha 2.093 agents al cos. "Fa molts anys que no entren noves promocions", lamenta Marc Guix, portaveu de CCOO. Un dels factors que agreugen la situació és l'envelliment dels actius. En els propers quatre anys es preveu la jubilació d'uns 500 efectius, pràcticament una quarta part del total de funcionaris.

Aquest dèficit estructural de personal encara es més patent en el greuge comparatiu amb els Bombers de l'Ajuntament de Barcelona. A l'incendi al barri de Sant Roc hi van participar 25 agents del cos municipal, en contrast amb els onze funcionaris dels Bombers de la Generalitat. "Hauríem de buidar sis parcs per aconseguir els mateixos efectius que va desplaçar el cos de Barcelona", denuncia Cerdan.

El primer pas

Les insistències dels representants sindicals -que ja van amenaçar amb querellar-se contra el Govern el passat 19 de desembre- es van traduir en la convocatòria per part del Govern de 250 noves places de Bombers. "És un pas, però no soluciona la mancança de personal", explica Lluís Artigues, del sindicat COS. El portaveu estima que per arribar als mínims necessaris s'haurien d'incorporar al cos uns mil nous efectius.

Al 2016, Govern i Bombers de la Generalitat van acordar una inversió de 217 milions d'euros. Segons denuncien des del cos, encara no s'ha complert ni de bon tros aquest acord.