Els Bombers de la Generalitat amenacen amb querellar-se contra el Govern pel col·lapse del cos i la falta d'efectius. En una roda de premsa convocada a la seu d'UGT a Barcelona, els portaveus dels principals sindicats han explicat que estudien posar la denuncia contra el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonés perquè la situació és límit i és "l'últim recurs" que els queda.

"No tenim suficients dotacions per fer un servei en condicions", ha lamentat Leandre Gallardet, representant del sindicat de bombers de l'UGT. Del total de 75 parcs del cos repartits per Catalunya, 40 estan en mínims de tres persones. En aquesta situació es troba, per exemple, la seu dels bombers de Santa Coloma de Gramenet, municipi en el qual si es produeix una alerta només podrien desplaçar-se fins el lloc del incident tres efectius.

Els portaveus dels sindicats també han anunciat que continuaran les vagues d'hores extres en almenys 13 parcs del cos per "visibilitzar" la precarització del servei i la falta d'efectius. "Aquest any ja hem fet mig milió d'hores voluntàries. El dèficit de personal es tan gran que ahir mateix es van tancar tres seus a Catalunya", ha assegurat Antonio del Río, representant també d'UGT. Els parcs afectats aquest dilluns van ser els de Cardona, Hostalric i Vall d'Aro.

Al 2016, Govern i Bombers de la Generalitat van acordar una inversió de 217 milions d'euros. Segons denuncien des del cos, encara no s'ha complert ni de bon tros aquest acord. A més, les 150 persones que s'han incorporat al servei aquest any amb prou feines superen la meitat de nous efectius promesa abans de 2019.

Aquesta "situació d'emergència nacional" encara es més patent en el greuge comparatiu amb el cos de Bombers de l'Ajuntament de Barcelona. "La porta del conseller Buch ja l'hem trucada moltes vegades i la resposta sempre ha estat la mateixa. Interposar la querella és una crida desesperada a trobar una solució", ha assenyalat Del Río, que ha afegit que encara hi ha marge pel diàleg i la negociació però no hi ha temps de posar remei a totes les necessitats.

Els sindicats han convocat una manifestació de protesta demà a tres quarts de dotze. La marxa començarà a la plaça Urquinaona i avançarà fins arribar al Parlament de Catalunya.