Els Bombers de la Generalitat alerten de l'augment d'incendis provocats per situacions de pobresa energètica. La sobrecàrrega elèctrica que va encendre el foc que va acabar amb la vida de tres persones al barri de Sant Roc de Badalona el passat 5 de gener no es tracta d'un cas aïllat. Quatre dies abans, a la mateixa zona d'aquest municipi també es va produir un incident molt similar on van haver d'actuar els bombers. 

"Els incendis es van iniciar en instal·lacions velles i obsoletes", explica Antoni del Río, portaveu d'UGT. Segons explica el representant, la majoria dels edificis afectats van ser construïts pels voltants de la dècada dels seixanta i el sistema elèctric també data d'aquesta època. Aquestes condicions fan que les instal·lacions siguin més vulnerables a possibles sobrecàrregues.

La pràctica de punxar la llum és habitual a barris com el de Sant Roc. A l'edifici del número 244 de l'avinguda Marqués de Mont-Roig -on es va produir l'incendi- molts dels pisos estaven sobreocupats i rellogats. "La mitjana era d'unes set persones per habitatge", assegura del Río. Segons el portaveu, aquestes zones queden molts cops fora dels itineraris que marquen els serveis socials, fet que contribueix a perpetuar una situació d'extrema vulnerabilitat. "És més difícil demanar ajudes oficials que punxar la llum", lamenta.

Per tal de visibilitzar el risc de pràctiques com aquestes, que en alguns sectors i zones de la geografia catalana ja són endèmiques, els sindicats de Bombers de la Generalitat s'han sumat a la campanya La precarietat mata. Aquesta iniciativa -que a pres força després de l'últim incendi amb víctimes mortals a Badalona- busca denunciar la greu situació de vulnerabilitat en la que es troben els veïns de barris afectats per la pobresa energètica i la relació directa entre aquesta i l'increment de sinistres.

Protesta a Sant Roc

El proper 10 de gener està convocada una manifestació que començarà al número 244 de l'avinguda Marqués de Mont-Roig i que recorrerà el barri de Sant Roc per demanar solucions i mesures a les autoritats competents. En aquest sentit, els Bombers creuen que la prevenció és la millor manera d'evitar nous incidents. Segons Emilio Cuadrado, sergent de guàrdia del parc de Badalona, els veïns que es van confinar als seus habitatges durant l'incendi del passat 5 de febrer van sobreviure. "Les portes obertes donen via lliure al foc i al fum", explica i afegeix que algunes portes amb estructures metàl·liques es dilaten amb la calor i no poden tornar a tancar-se un cop obertes.

Alerta de l'Aliança contra la Pobresa Energètica

De la seva banda, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha culpat la pobresa energètica dels últims incendis ocorreguts en habitatges de Manresa, Badalona i Barcelona, i també ha criticat a les companyies elèctriques per la seva passivitat en aquestes situacions.

En un comunicat, l'APE ha afirmat que el pitjor de la situació és que encara que les persones en habitatges irregulars vulguin regular la seva situació i pagar les seves factures, les companyies de subministraments "es neguen a fer-los contractes perquè no tenen la titularitat de l'habitatge".

Per això, ha denunciat que les famílies es troben "sense alternatives", fent-se llum en molts casos amb espelmes, com el cas de l'incendi de Manresa del passat 6 de gener.
Segons l'associació, també va ser culpa de la precarietat energètica l'incendi al barri de Sant Roc de Badalona