Més aviat que mai i fins més tard que mai. I no serà una excepció. Els Bombers han anunciat avui que la campanya forestal a Catalunya entrarà en la seva màxima fase aquest primer de juny, quinze dies abans del que estava previst, i s’allargarà també per darrere, fins a final de setembre, quan era habitual que el 15 d’aquell mes ja es pogués començar a aixecar la guàrdia. Però no es tracta d’una mesura contextual, sinó que els Bombers saben, i així ho assegura el seu cap operatiu, l’inspector David Borrell, que avisa que aquesta situació s’haurà d’anar repetint durant els anys que venen. El que és cert és que els tres anys de sequera acumulada ha generat un estrès als boscos sense precedents que farà que si les setmanes vinents no plou amb quantitats elevades que atenuïn el dèficit hídric es pot entrar en una fase de situació d’incendis forestals fins ara desconeguda a Catalunya i també en la història del cos dels Bombers de la Generalitat. 

Amb aquest escenari negre, els Bombers, acompanyats del president Aragonès i del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han presentat el que han batejat com el que serà una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys. El cap de l’Executiu, escortat pel cap dels Bombers i també Josep Antoni Mur, el cap dels Agents Rurals, ha explicat que s’han ampliat també els recursos humans i tècnics als dos cossos operatius per fer front a la campanya. Bombers disposarà de més mitjans aeris i abans que altres anys i s’han sumat també altres recursos com els drons que aquesta temporada ja estaran plenament operatius i que permetran de nit, quan els mitjans aeris tripulats no puguin volar, seguir tenint imatges de l’incendi per poder millorar la presa de decisions operatives. 

Més mitjans aeris més temps

Durant la campanya forestal es disposarà de 35 mitjans aeris, deu dels quals depenen de l’Estat. La majoria són helicòpters bombarders amb capacitat per 1.000 litres d’aigua i avions de vigilància i atac amb capacitat per 3.200 litres d’aigua. Dels deu mitjans que aporta l’Estat, dos tenen base a Reus i dos més a Empuriabrava, i els altres sis tenen les bases fora de Catalunya i es desplegaran a requeriment dels Bombers. Els mitjans aeris amb base al nostre país es repartiran per les vint bases operatives segons el risc que detecti la intel·ligència de Bombers

WhatsApp Image 2023 05 05 at 11.22.59
El president i el conseller, a l'Aeroport de Sabadell / Sergi Ramos

Els mitjans aeris, veritables aliats en l’extinció dels incendis, tindran aquest estiu un problema afegit. Alguns dels pantans des d’on es podria carregar aigua estan per sota dels límits que permet treballar amb normalitat i això fa que hagi de buscar nous emplaçaments. Cada quinze dies els Bombers miren el nivell de l’aigua. Ara mateix hi ha cinc pantans que han quedat inoperatius que són els de Sau, de la Baells, de la Llosa del Cavall, el de Camarasa i el de Montgai. A més, de les més de 1.400 basses i emplaçaments d’aigua públics que hi ha al país, 200 també estan no disponibles, segons ha explicat des de l’aeroport de Sabadell el cap dels Bombers. Tot això, l’inspector Borrell ha assegurat que aquest no és el principal problema que tindran els Bombers aquesta campanya. Per tenir el mateix temps de resposta, tot i que els mitjans aeris hagin de carregar aigua més lluny, hauran d’activar més recursos, però que, ara mateix, no és un problema crític no disposar d’aquests cinc pantans. 

Incendis molt més complicats per als Bombers

El que realment preocupa als Bombers és l’estrès hídric per culpa de la sequera, les altes temperatures i l’acumulació de biomassa seca als boscos, que encara complica més la feina, generant molt més combustible disponible per cremar en zona forestal. Els incendis que s’han generat en aquests primers mesos de 2023 han cremat un 35% més d’hectàrees que les que es van cremar l’any passat en els mateixos mesos i, a més, s’han comportat de manera més perillosa. Els incendis de les darreres setmanes han cremat extensions com els incendis d’estiu i que fins i tot avancen amb força de nit, un fet que fins ara, en aquesta època, per les temperatures, no passava. L’incendi de la Vall d'Aran va calcinar 450 hectàrees, com el de la Granja d’Escarp, al Segrià, o les 950 hectàrees a la zona de la Catalunya Nord i l’Alt Empordà.

WhatsApp Image 2023 05 05 at 11.25.22 (1)
Els Bombers tindran més mitjans aeris per una campanya que es preveu molt dura / Sergi Ramos

D’igual manera, i també per la situació climàtica i el molt combustible que hi ha al bosc, també s’han detectat, en els incendis fora de temporada, velocitats que no eren habituals i que, evidentment, posen també en escac els Bombers. En l’incendi de la Granja d’Escarp, que va entrar des de l’Aragó, es van registrar velocitats de propagació de 6,3 km/h, molt elevada, i llançament de focus secundaris a llarga distància, a gairebé 2 quilòmetres, havent de desplaçar equips d’extinció per evitar que es facin més grans. 

De l'ofensiva a la defensiva

Amb aquest escenari, els Bombers encaren la campanya amb preocupació, si bé conscients que les inversions que s’han fet els darrers anys han permès revertir part dels dèficits que va patir el cos i que el va posar en situació crítica fa anys. El mateix cap dels Bombers ha explicat que l’estratègia cap a la qual viren els Bombers serà tornar a posar en pràctica el que es va fer l’any passat amb l’incendi de la Noguera quan els Bombers, davant de la simultaneïtat amb altres incendis greus al país, van decidir deixar cremar i passar a la defensiva, esperant el foc en llocs on els efectius d’extinció poguessin treballar amb més seguretat i on l’orografia era aliada.