Aquest dijous s’ha celebrat a la Ràpita, al Montsià, l’entrega de medalles i distincions d’honor que cada any fan els Bombers de la Generalitat de Catalunya per reconèixer la feina dels seus efectius en serveis crítics i de mèrit dels darrers 365 dies. En un acte amb el president Aragonès, el conseller Joan Ignasi Elena i el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, s’han entregat 120 medalles d’or, 26 d’argent i 123 de bronze i s’ha fet un reconeixement a la feina feta per 24 homes i dones del cos dels Bombers de la Generalitat per la seva trajectòria.

 

Els Bombers de la Generalitat, així ho ha detallat l’inspector en cap Borrell, ha passat anys molt crítics on l’organització es va arribar a estressar molt, però els darrers anys, ha assegurat durant el seu discurs, s’ha iniciat un pla d’inversió decidit i s’ha optat per tirar endavant una millora professional de l’organització.

7f5010ae 00bb 4c73 add2 c9ec88a54eeb
El president Aragonès amb efectius del GRAE dels Bombers, a la Ràpita / ACN

En la mateixa línia, durant l’acte, s’ha manifestat el president del Govern. Aragonès s'ha compromès a invertir 28 MEUR en dos anys i ha assenyalat que l'any 2026 es preveu que hi hagi 3.600 bombers professionals i 1.800 de voluntaris a Catalunya. Fins al 2025, s'hauran incorporat més de 500 efectius voluntaris i gairebé un miler de professionals més.

Més inversions a Bombers

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que quan s'assoleixin aquestes xifres d'efectius "no haurà acabat res" perquè només s'haurà posat "a to" el cos d'emergències i s'haurà "corregit" tot allò "que no s'ha fet durant anys". "Era un projecte realista i ambiciós i continuarem amb més projectes i plans estratègics", ha assegurat el conseller des del Montsià davant dels comandaments, homenatjats i família dels Bombers.

El president ja ha avançat, mirant el futur, més enllà del 2025, que hi haurà més recursos i infraestructures i més materials. Es renovaran les flotes de vehicles, es construiran nous parcs de Bombers o s'ampliaran alguns dels existents i es continuarà millorant els equipaments "perquè puguin fer la feina millor i més segurs", sobretot en un context de canvi climàtic que "agreuja la tasca" dels Bombers amb grans incendis, fenòmens meteorològics de gran intensitat i altres desastres naturals.

Més dones que volen ser bomberes

En el discurs oficial, el president Aragonès també ha defensat la "feminització" del cos "perquè s'assembli més a la societat" i sigui "més inclusiu". El president ha celebrat que la participació de dones en l'últim concurs per entrar al cos de Bombers hagi incrementat un 51%. "És una notícia excel·lent que les noves generacions de dones es vulguin incorporar al cos".