La decisió del jutge de prohibir en l'últim moment la celebració de concerts a la plaça del Cim d'Estela ha desencadenat en la suspensió de tots els concerts prevists per aquest dissabte a la Patum de Berga (Berguedà). Segons ha lamentat avui l'Ajuntament del municipi, malgrat les esperances de poder traslladar els concerts prohibits al Cinema Catalunya, la decisió s'ha pres "davant la impossibilitat de poder fer les actuacions amb les condicions òptimes d'espai i logística", segons han indicat en un tuit. Les limitacions d'aquesta festa popular s'han fet cada cop més fortes a mesura que ha avançat la setmana. Dijous, el consistori del municipi va moure les actuacions programades perquè acabessin més aviat, a la una de la matinada, tot complint amb les mesures cautelars establertes tan sols un dia abans de l'inici de les celebracions arran de les queixes de soroll per part d'una residència de gent gran. El jutge també va ordenar que els nivells de so no podien superar els 80 decibels, una xifra que el batlle de Berga ja va alertar que era poc realista. Ahir divendres, el jutge de Barcelona va emetre una nova sentència que anul·lava completament tots els concerts previstos per divendres i dissabte a les barraques de la plaça Cim d'Estela. Ajuntament i entitats es van coordinar in extremis per traslladar les actuacions al Cinema Catalunya, local dels Castellers de Berga, però sembla que aquesta alternativa no serà possible per a la jornada d'avui.

Sense barraques

Les Barraques de la Patum queden finalment suspeses després d'una setmana de limitacions dictades per un jutge. La quantitat de canvis necessaris a última per fer quadrar les activitats en els espais no prohibits han resultat impossibles. Després de consensuar-ho amb les entitats, el consistori ha optat per no celebrar les actuacions al local de la colla castellera, ja que no es poden garantir les condicions òptimes d'espai i seguretat i alhora, complir amb la resolució judicial que prohibeix actuacions a la plaça Cim d'Estela. El recorregut del passacarrers fa incompatible les dues activitats, segons ha assegurat la regidora de Patum, Roser Valverde, en declaracions recollides per l'ACN. "Amb el poc marge de temps i les eines que teníem hem fet tot allò que estava a les nostres mans", ha defensat. Ara, el consistori treballa per reprogramar els concerts més endavant.

Concerts cancel·lats

Els concerts previstos per aquest dissabte eren els dels grups Pirat's Sound Sistema, Sense Sal, Gertrudis, Brams i PD Toni Malé. Segons el consistori, les formacions musicals han entès la situació i s'intentarà trobar noves dates per aquestes actuacions. La regidora de Patum ha reiterat la "sorpresa" davant la situació desencadenada per les mesures cautelars demanades per la residència de gent gran Berga Residencial. D'altra banda, ha agraït la feina feta per entitats, tècnics i treballadors de l'Ajuntament per adaptar-se al nou context. Amb tot, l'alcalde del municipi, Ivan Sànchez, ja va considerar aquest dijous que la resolució judicial obre una porta "una mica perillosa, no per Berga, sinó per qualsevol població de Catalunya" a l'hora de celebrar les seves festes locals.