La celebració de la festa de la Patum 2022 avui a Berga, en el dia gran que coincideix amb el Corpus, ha estat un clam independentista. Amb la plaça plena amb unes 6.000 persones, la gent s'ha posat a cridar "independència", recuperant la tradició reivindicativa d'abans de la pandèmia. També s'ha desplegat una gran estelada reivindicant la República catalana. La Patum d'aquest 2022, que va començar aquest dimecres 15 de juny i s'allargarà fins al diumenge 19 de juny, es preveu multitudinària després de dos anys seguits sense poder-se celebrar.
 

💥 Patum 2022 a Berga: Programa amb tot el que no et pots perdre
 

 

Dijous al migdia s'ha celebrat la Patum de Lluïment, que és la Patum “de gala”, on participen totes les comparses excepte els Plens, que només surten de nit, ballant de forma consecutiva per després deixar lloc als Tirabols. Al vespre s'ha celebrat la part més popular i amb més afluència de la festa de Berga, la Patum Completa, que enguany compta amb la participació de la Cobla Pirineu i que ha omplert la plaça de gent per gaudir els balls de les comparses i els Tirabols.

L'alcalde de Berga, Iván Sánchez, ha promès avui dijous que "els concerts de la Patum es faran, acabin a les quatre de la matinada o a la una" i, en tot cas, s'adaptaran "a l'horari que determini un jutge des de Barcelona". Sánchez ha comentat així l'ordre d'un jutge de suspendre de manera cautelar els concerts de Patum que havien d'oferir-se a la plaça Cim d'Estela o bé assegurar que acabin a la una de la matinada. L'alcalde ha fet aquestes declaracions en el dia gran de la Patum de Berga i ha demanat centrar-se en el dia: "Portem treballant tot l'any -per aquest dia- i és actualment el més important per a nosaltres".

El jutge ha ordenat a l'Ajuntament de Berga que suspengui de forma cautelar els concerts de la Patum de la plaça del Cim d'Estela o els limiti a tot estirar a la una de la matinada en estimar les mesures cautelars reclamades per la residència d'avis Berga Residencial. El centre residencial ha demanat que se suspenguin els concerts perquè superen els 80 decibels permesos. El jutge ha posat com a alternativa que els concerts s'acabin cap a la 1 de la matinada, però cada nit hi ha una última sessió de punxadiscos a partir de les 02:45 hores i es preveu que la música s'acabi al voltant de les 5 de la matinada.

Els concerts de grups com Doctor Prats, Gertrudis, Brams, entre altres, i diverses sessions de punxadiscos són les que estan previstes en horaris posteriors a la 1 de la matinada durant la Patum.