Novè dissabte consecutiu de manifestacions a França en contra del passaport covid i l’obligatorietat de presentar-ne un per accedir a bona part de les activitats socials, com restaurants i espais d'oci.

Milers de manifestants van sortir ahir al carrer a França per protestar contra la necessitat de tenir certificat sanitari. La marxa transcorria amb normalitat, però un grup d'aproximadament una vintena de persones identificades com "anti-antifeixistes" van iniciar una picabaralla contra manifestants amb pancartes antifeixistes.

La topada va acabar en batalla campal. Cops de puny, puntades de peu, espentes, i fins i tot, cops de pal.

Xoc entre ideologies oposades

A Tolosa de Llenguadoc, on van marxar prop de 1.200 persones, es va produir un violent xoc a l'inici de la manifestació entre manifestants i una vintena de joves que havien vingut a "lluitar". La ràpida intervenció policial va posar fi a l’incident que van espantar els manifestants. Es va denunciar com una acció de "feixistes d'extrema dreta". 

Segons els periodistes de La Dépêche du Midi, que han estat cobrint aquestes manifestacions antipassaport covid durant diverses setmanes, el to va augmentar a poc a poc entre els activistes d’extrema esquerra i dreta, clarament marcats i identificats, durant les concentracions. La policia va revelar que no va ser una baralla espontània, es tractava d'una trobada pactada entre tots dos bàndols.

Com va esclatar

Les manifestacions anti passaport covid apleguen un ventall molt gran d'ideologies polítiques. És per això que els enfrontaments, més petits, ja s'han anat produint, inevitablement, en múltiples manifestacions en contra del certificat. Però aquesta s'ha registrat com la més contundent.

La batalla campal va esclatar a la cantonada dels bulevards de Carnot i Estrasburg i el carrer de la Concorde. Un grup d'una vintena de persones amb actitud de voler buscar brega va començar a estirar una pancarta antifeixista que deia "A baix l'Estat, els policies i els caps: revolució sense fronteres". Els manifestants antifeixistes junt amb els Gilets Jaunes (armilles grogues) van contraatacar la provocació dels manifestants d'ultradreta.

Tots els sanitaris vacunats

França és un dels països europeus que ha imposat unes restriccions més fortes per controlar la pandèmia en aquesta cinquena onada. Primer va implementar l'ús del passaport sanitari (vacuna, test negatiu o document que acrediti haver passat la malaltia) per fer tota mena d'activitats, també anar a un bar. Una mesura que no ha agradat gens a la població, que cada setmana s'hi manifesta en contra. Ara, ha anunciat que els sanitaris que no estiguin vacunats el dimecres 15 de setembre seran sancionats. 

El primer ministre del país, Jean Castex, va justificar ahir aquesta decisió per l'augment de contagis a les residències del país. Concretament, va posar l'exemple d'un geriàtric en què els usuaris van ser contagiats pel personal encarregat de tenir-ne cura: "Ningú ho pot entendre", va afegir. Castex va explicar la mesura durant una entrevista a l'emissora francesa RTL, assegurant que tot i les crítiques de la població, el govern "no retrocedirà" en la lluita contra la pandèmia. 

Imatge principal: Xoc entre manifestants d'extrema dreta i d'extrema esquerra. - @HZ_Press