Esclaten noves manifestacions massives a França contra l'aplicació del Certificat Digital Covid. El Certificat Digital Covid és necessari per poder accedir als centres culturals, restaurants i centres comercials. Les manifestacions han acabat en aldarulls arreu dels carrers de París, s'han produït xocs entre manifestants anti passaport Covid i la policia francesa.

Les mobilitzacions, que han tingut lloc als carrers de la capital francesa, París, han sigut convocades arran de la decisió de l'executiu de Macron que imposa la vacunació de tots els treballadors sanitaris i l'ús del certificat sanitari per a la realització de determinades activitats.

Aldarulls

Per tercer dissabte consecutiu, els francesos han tornat a desbordar els carrers contra l'extensió del Certificat Digital i en nom de la "llibertat". El dissabte passat, les manifestacions van reunir un total de 161.000 persones; aquest cop n'han concentrat aproximadament 150.000.

Més de 3.000 policies s'han mobilitzat per supervisar els manifestants, una setmana després que molts d'ells fossin expulsats de la famosa avinguda dels Camps Elisis arran dels enfrontaments amb les autoritats.

El president del parit pro-Frexit UPR (Unió Popular Republicana) François Asselineau va anunciar aquest divendres que va donar positiu en covid, i no podria assistir a la manifestació contra el passaport covid, ja que considera que "és absurd, injust i totalment lliberticida".

A més, es plantegen protestes en més de 150 ciutats a França, amb una participació potencialment gran a Tolosa, Burdeus, Marsella, Niça, Metz, Nantes i Pau.

Dures restriccions

França va anunciar l'obligatorietat de presentar el Certificat Digital Covid per accedir a la restauració o viatjar. El president de la República, Emmanuel Macron, va anunciar que el "passaport Covid-19", un test negatiu o un certificat negatiu que demostri que s'ha passat la malaltia seran obligatoris per accedir a "cafès, restaurants, centres comercials, avions, trens i establiments mèdics" a partir de l'agost.

La mesura ja s'ha començat  a aplicar en esdeveniments en discoteques, grans esdeveniments socials o esportius amb més de 1.000 persones i s'exigeix per accedir a espectacles culturals amb més de 50 persones. A la resta d'espais haurà de ser aprovada a partir d'una legislació específica, que s'aplicarà sobre tots els majors de 12 anys.

En aquest marc, els ciutadans francesos s'han llençat als carrers per protestar i mostrar la seva disconformitat amb les mesures restrictives de l'executiu de Macron. A la capital francesa s'han concentrat milers de parisencs en contra del passaport Covid.

Imatge principal: Manifestant arrestat per la policia francesa. - Europa Press