França no farà obligatòria la vacunació, però obligarà als seus ciutadans a presentar el Certificat Digital Covid per accedir a la restauració o viatjar. El president de la República, Emmanuel Macron, ha anunciat que el "passaport Covid-19", un test negatiu o un certificat negatiu que demostri que s'ha passat la malaltia seran obligatoris per accedir a "cafès, restaurants, centres comercials, avions, trens i establiments mèdics" a partir d'agost.

Macron ha fet l'anunci en una compareixença aquesta tarda. La mesura es començarà aplicar en esdeveniments a les discoteques, grans esdeveniments socials o esportius amb més de 1.000 persones i s'exigirà per accedir a espectacles culturals amb més de 50 persones a partir del 21 de juliol. A la resta d'espais haurà de ser aprovada a partir d'una legislació específica, que s'aplicarà sobre tots els majors de 12 anys.

Això s'uneix a la decisió de fer pagar les PCR a partir de la tardor, a no ser que siguin prescrites per un metge. Fins ara, la Seguretat Social reemborsava als francesos els tests Covid-19. Macron ha justificat la mesura per "fomentar la vacunació en lloc de multiplicar les proves".

Fomentar la vacunació

De fet, el foment de la vacunació ha estat el centre del discurs de Macron. En el seu discurs el president de la República ha explicat que d'ara endavant serà obligatori que el personal que treballa amb grups vulnerables estigui vacunat. Això inclou personal d’infermeria i no d’infermeria d’hospitals, clíniques, residències per a jubilats, establiments per a persones amb discapacitat, per a tots els professionals o voluntaris que treballin en contacte amb persones grans o fràgils, inclòs a casa, la vacunació serà obligatòria sense esperar.

Pel que fa a la resta de la població, la vacunació no serà obligatòria, però es vol animar a fer la passa endavant al màxim de gent possible. "L’equació és senzilla: com més vacunem, menys espai deixem per propagar el virus, més evitarem hospitalitzacions i més evitarem altres mutacions del virus, potser encara més perilloses", ha afirmat.

35 milions de francesos vacunats

El d'avui ha estat el 8è discurs a la nació des que va començar la crisi sanitària de Macron. El president ha volgut posar l'accent en la recuperació econòmica de país, per al que considera necessari la vacunació de tots els francesos, i ha mostrat a més la seva obstinació a tirar endavant la reforma de les pensions de jubilació, que ha quedat aparcada.

Aquest diumenge, a França hi havia 35,8 milions de persones amb com a mínim una dosi de vacuna (53,4% de la població) i 27,4 milions (41%) tenien ja la pauta completa, informa l'agència EFE.

 

Imatge principal, Emmanuel Macron / EFE