Vint-i-tres dies després de l'intent d'assalt 'ultra' a l'Ajuntament de Barcelona en el decurs d'una manifestació espanyolista, el govern d'Ada Colau ja té l'informe de la Guàrdia Urbana. El resultat és un identificat per haver llençat una llauna de cervesa contra la façana de l'edifici. Se'l sancionarà per un delicte de desordre públic que, segons la llei de seguretat ciutadana comporta una multa d'entre 600 i 30.000 euros. El tinent d'alcalde de Drets i Ciutadania, Jaume Asens, no n'ha especificat l'import.

El regidor també ha explicat que els fets es posaran en coneixement de la Fiscalia perquè "obri diligències si ho considera oportú". "Esperem que amb el canvi de govern, la Fiscalia sigui més contundent davant d'aquest tipus de situacions", ha dit. En el cas que s'obrissin actuacions, l'Ajuntament es personarà com a acusació. A més, Asens ha afegit que ha comunicat els incidents a Interior perquè obri un expedient informatiu contra les persones que van comunicar la manifestació perquè "són responsables de l'ordre d'aquella manifestació".

Segons ha explicat el regidor, els aldarulls del 27 de març es van produir per un malentès. La manifestació 'ultra' va coincidir amb el moment en què es restituïa el llaç groc de la façana de l'Ajuntament, que havia quedat malmès pel fort vent. Els manifestants van interpretar aquest gest com una provocació i van intentar, sense èxit, entrar dins l'Ajuntament. "Per calmar els ànims i desescalar el conflicte" es va optar per retirar el llaç.

Per evitar futurs malsentesos i situacions conflictives, l'Ajuntament de Barcelona ha decretat que ningú, "sota cap circumstància podrà retirar cap símbol sense l'autorització de l'alcaldessa". "A més, s'ha reforçat amb el llaç amb un mecanisme per fer-lo més resistent". 

Les explicacions s'han donat 24 hores abans de l'inici d'una comissió extraordinària de seguretat sol·licitada pel PDeCAT, ERC i la CUP.

Asens s'ha mostrat partidari de prohibir determinades manifestacions si es demostra que tots els actes convocats per determinades organitzacions acaben amb aldarulls. Tot i això ha dit que cal ser "escrupulós" perquè el dret de manifestació "no se li ha de prohibir a ningú". "Això si s'ha de garantir que es cumpleixi la llei", ha dit.

 

Llença la pilota als Mossos

Jaume Asens assegura que "la protecció" de l'edifici estava assegurada perquè mai es va haver de tancar la porta i posa la mirada sobre els Mossos d'Esquadra de qui ha dit que tenen la competència de "seguretat i ordre públic".

El regidor defensa que no es va identificar més persones per una qüestió de "proporcionalitat i oportunitat". "Eren tres o quatre agents i en aquell moment s'hauria empitjorat la situació", ha dit. Manté que per identificar més persones "es necessita la col·laboració dels Mossos que són els qui tenen els fitxers".