L'Acadèmia Catalana de la Gastronomia ha fet entrega aquest dimecres dels Premis Nacionals de Gastronomia 2022. Enguany, el guanyador del Premi Nacional de Gastronomia ha estat el xef i propietari del restaurant Bo.TiC de Corçà (Girona), Albert Sastregener. Aquest establiment, en el qual es pot degustar una gastronomia creativa d'arrel catalana, ja compta amb dues estrelles Michelin. Es tracta de la vintena edició d'aquests guardons que s'han entregat aquest dimecres a la nit en un sopar al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès). A part de Sastregener, aquest 2022 també han reconegut la xef del restaurant El Ventador de Barruera (Alta Ribagorça), Elisabet Farrero, amb el Premi Revelació. Joan Junyent, del restaurant Windsor de Barcelona, ha estat distingit amb el Premi Cap de Sala d'enguany. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia també ha premiat la directora de cinema Carla Simón per la seva última pel·lícula Alcarràs i el recalcament dels cultius i de la gent que hi treballa.

Vint anys dels premis

Aquest any, l'acadèmia ha celebrat la 20a edició d'aquestes guardons dos anys després que la pandèmia obligués a cancel·lar el sopar de gala. El retorn ha estat més especial que mai perquè ha anat de la mà dels germans Roca en un àpat organitzat a l'espai que destinen els gironins als esdeveniments. En rebre el guardó, que ha lliurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el xef Sastregener ha afirmat que el premi és "tot un honor" i que el seu màxim repte després del reconeixement és "transmetre felicitat" als clients del restaurant de Corçà. Albert Sastregener ha incidit en la importància de la "família" personal i professional que s'ha creat en el Bo.TiC per tirar endavant aquest projecte gastronòmic.

Elisabet Farrero, Premi Revelació

D'altra banda, el Premi Revelació 2022 ha estat per a la cuinera Elisabet Farrero. Aquesta llicenciada en Humanitats va decidir canviar la seva carrera professional encarada al sector cultural i marxar al Canadà per conèixer la seva parella sentimental i professional, Pierre Cosnard, fins que fa deu anys van tornar a Barruera per obrir el restaurant El Ventador. En aquest local es tracta el producte de proximitat i de temporada de l'Alt Pirineu sota una òptica molt personal. Farrero ha assegurat que premis com el d'aquest dimecres a la nit faciliten l'obertura d'establiments fora de l'àmbit metropolità. La premiada ha recordat que al principi tenia "dubtes" d'obrir un restaurant de cuina creativa a Barruera, tan allunyat de la ciutat, però ara es mostra més satisfeta que mai de poder "fer valdre" els productes de l'Alt Pirineu.

El restaurant Windsor s'emporta el Premi Cap de Sala

El Premi Cap de Sala ha estat per a Joan Junyent, del restaurant Windsor de Barcelona. Junyent va començar a treballar-hi el 1997 després de recórrer el Cafè Roy de Sitges, el Gran Casino de Barcelona o l'Hotel Arts. El cap de sala s'ha especialitzat en Tècnic Professional en Restauració a l'Escola de Restauració i Hostaleria de Barcelona i ha estudiat per ser sommelier al mateix centre. En rebre el premi, Junyent ha remarcat la importància de reconèixer la tasca dels caps de sala, una figura que molt sovint queda eclipsada pels cuiners. El cap de sala del Windsor ha explicat que per ser bo en la seva feina s'ha de tenir "molt de cap" i entendre el client, al mateix temps que es dominen els ritmes de la cuina.

premis nacionals gastronomia 2022
La cuinera Carme Ruscalleda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, Carles Vilarrubí / ACN

L'edició amb més participació

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia també ha volgut donar el Premi Especial d'aquest any a la directora de cinema Carla Simón per la pel·lícula Alcarràs. Els membres de l'acadèmia han remarcat que amb aquesta pel·lícula, Simón marca l'equilibri entre els cultius alimentaris i les famílies que se'n cuiden. En la seva intervenció, el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, Carles Vilarrubí, ha recordat que amb aquest sopar al Mas Marroch s'ha recuperat el format tradicional de la gala d'entregues dels premis, que es fan entremig de l'àpat. Vilarrubí ha detallat a més que aquesta és la primera edició dels premis que es fan fora de Barcelona i és l'edició amb més participació. "Això vol dir que la cuina està fora de Barcelona, al territori, i ens hem de moure per acostar-nos-hi", ha afegit el president de l'Acadèmia.