Jordi Vilà, xef del restaurant Alkimia de Barcelona, ha estat guardonat avui dimarts amb el Premi Nacional de Gastronomia que lliura cada any l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN). Vilà va obrir el restaurant el  2002, juntament amb la seva dona Sònia Profitós. Tot just dos anys després va rebre la seva primera estrella Michelin i el 2015  va abaixar la persiana el seu primer local, al carrer Indústria, per reobrir-lo el 2016 a la seva localització actual, a l’edifici de la fàbrica Moritz.

Jordi Vila Premi Nacional 2021Aragonès, Vilà i Vilarrubí a l'acte d'aquesta tarda / Sara Gordon 

Els altres guardonats de la nit han estat el xef Rafel Muria, del restaurant Quatre Molins de Cornudella al Priorat, amb el Premi Revelació; Javier Oliveira del restaurant Via Veneto, amb el Premi Cap de sala; i Assocome, l’associació d’empreses majoristes Mercabarna amb el Premi Especial de l’Acadèmia.  

Un cuiner precoç

 El president Pere Aragonès ha estat l'encarregat d'entregar-li  el premi a Jordi Vilà, juntament amb el president de l'Acadèmia Carles Vilarrubí. Vilà  va néixer l'any 1973 en el si d'una família on la cuina n'és un element central. La seva mare, per exemple, sempre n'ha estat una apassionada. Així, des de ben petit ajudava a envasar tomàquets, a comprar carn picada per fer botifarra, i feia panellets, encara que el que més li agradava era menjar-se'ls. 

Es va introduir al món de la cuina amb els dolços, ja que amb 15 anys va començar a treballar a la pastisseria Baixas. Va ser el seu pare qui li va trobar aquesta feina d'estiu després que el seu fill li fes saber que l'interès que tenia per aquest sector, encara que ell tenia l'esperança que, després de veure de prop la duresa d'aquest móm, se'n desdigués. Però res més lluny de la realiat, perquè segons explica Vilà, va ser llavors quan se li va obrir un nou món. 

A partir d'aquí es va començar a formar a l'escola d'Hosteleria Joviat de Manresa. Després de passar per moltes cuines, l'any 1998 va obrir l'Abrevadero, un restaurant a l’Avinguda Paral·lel, i el 2002 l'Alkimia, que li ha suposat enguany el premi Nacional de Gastronomia. També el 2021 ha rebut la distinció màxima de la Guia Repsol, els tres sols, per la seva trajectòria.

Rafel Muria, premi revelació 

La coneguda Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l’ACGN, i  Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, han entregat el premi Revelació 2021 a Rafel Muria, del restaurant Quatre Molins, a qui també es com el xef de la mel. Des de l'acadèmia han volgut destacar la seva "seguretat, tenacitat, valentia i equilibri", malgrat la seva joventut.

Premi Revelació  Rafael Muria sara gordonJordà, Muria i Forcadell a l'acte / Sara Gordon 

Aquest any, el Premi Especial ha estat per Assocome – Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna- l’associació sense ànim de lucre que aglutina les empreses i els gremis majoristes de fruites i hortalisses, peix i marisc que operen al polígon alimentari. Aquest ha estat un  reconeixement a la solidaritat i voluntat que van demostrar durant els primers mesos d’estat d’alarma i durant tota la pandèmia, segons ha explicat l'Acadèmia, per garantir que tothom pogués alimentar-se.