Aquest dimecres entren en vigor les mesures d'estalvi energètic aprovades pel govern espanyol, amb les quals es preveu complir l'objectiu europeu de reduir el consum de gas un 7%. Ho faran després que aquest dilluns la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, hagi assegurat que ni s'ajornaran ni es modificaran. I això que alguns governs com el de Catalunya havien demanat endarrerir-ho... sense èxit. Llavors, les restriccions del decret aprovat per l'executiu estatal es posaran en marxa aquest 10 d'agost, en mig de l'estiu més càlid des que hi ha registres. Quines són les mesures d'estalvi energètic?

🟡 Mesures d'estalvi energètic del govern de Sánchez: totes les que entren en vigor el 10 d'agost

Limitar la temperatura de l'aire condicionat

La mesura que més ha cridat l'atenció és la de limitar la temperatura de l'aire condicionat en els llocs de treball. A partir d'aquest dimecres 10 d'agost i fins a l'1 de novembre del 2023, la temperatura no podrà ser inferior als 27 graus en els espais refrigerats. Tanmateix, hi ha excepcions: bars, restaurants i comerços podran posar l'aire condicionat a 25 graus. De la mateixa manera, també es limita la temperatura de la calefacció: no podrà ser superior a 19 graus en els espais calefactats.

🟡 Serà obligatori a la feina posar la temperatura de l’aire condicionat a 27 graus?

Tancar la llum d'aparadors i edificis públics

També cal destacar que s'haurà de tancar la llum dels aparadors i edificis públics sempre que es trobin desocupats. Així doncs, les instal·lacions d'enllumenat exterior hauran d'estar tancades des de les 22.00 hores. L'Ajuntament de Barcelona ha establert que l'apagada general de la il·luminació als edificis municipals es farà quan acabi la jornada o, com a màxim, a les 21.00 hores.

Tancament automàtic de portes

Seguint amb edificis i locals, serà obligatori comptar amb un sistema de tancament automàtic de portes. La finalitat d'aquesta mesura és evitar que les portes romanguin obertes de manera permanent, cosa que suposa un malbaratament energètic important per les pèrdues d'energia a l'exterior. "Estalviar energia amb caràcter general", diu el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'obligació s'estén a aquells edificis i locals que es climatitzin amb energia renovable, que fins ara estaven exempts d'aquestes exigències.

Cartells explicatius de sensibilització

Com que el govern espanyol creu que és molt rellevant complir amb les mesures d'estalvi energètic, els locals i els edificis hauran de comptar amb cartells explicatius de sensibilització. Actualment, ja era obligatori fer visibles al públic les temperatures i la humitat relativa. Ara, també hauran d'explicar les restriccions i podran incloure altres mesures que adoptin per reduir el consum energètic. La informació serà visible des de l'entrada, així com en les ubicacions on s'informi sobre les temperatures i la humitat relativa.

Avançar la inspecció d'eficiència energètica

Finalment, els edificis tindran l'obligació d'avançar la inspecció d'eficiència energètica, si l'última inspecció és anterior a l'1 de gener del 2021. Així, quan acabi aquest any 2022,  els edificis amb un consum rellevant de climatització hauran passat per una inspecció d'aquesta mena en els últims dos anys. El govern espanyol justifica aquesta mesura dient que va "en línia amb mesures similars adoptades en països del nostre entorn i d'acord amb la necessitat d'arribar a l'hivern amb les instal·lacions en les millors condicions energètiques".