El govern espanyol fa un pas enrere i rectifica. La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha precisat que bars i restaurants poden limitar l'ús de l'aire condicionat a "l'entorn dels 25 graus", tenint en compte les recomanacions de la legislació laboral, davant dels 27 graus que preveu el Reial decret de mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel govern espanyol. En aquest sentit, ha aclarit que els 27 graus s'aplicaran "amb flexibilitat" i ha posat com a exemple que discoteques, cuines i gimnasos necessiten una temperatura diferent d'altres espais com una llibreria.

"No es pot demanar a treballadors que estan en condicions d'exercici físic important, que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de temperatura", ha assegurat Ribera en una entrevista a Onda Cero que ha recollit Europa Press. Per això, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura al termòstat, una flexibilitat incorporada al decret llei per protegir els drets de la salut laboral dels seus treballadors. Ribera ha assenyalat que aquest primer paquet de mesures està pensat per a edificis d'ús públic "amb flexibilitats" segons el tipus d'activitat econòmica i la feina que s'exerceixi.

Així, ha distingit els treballs sendentaris –treballar en una oficina– dels treballs actius –l'activitat en un restaurant–. "El mateix decret llei incorpora una trucada que allà on hi hagi espais on els treballadors s'hagin de desplaçar i tinguin un exercici físic, s'ha d'aplicar amb la flexibilitat que correspongui", ha aclarit la ministra sobre la variació del termòstat inicial. La ministra ha insistit que el reial decret de mesures d'estalvi i eficiència energètica "està per complir-se" i representa un "esforç raonable i respecte a les condicions laborals que, en tot cas, es deuen tenir presents", alhora que ha afirmat que el Govern no farà modificacions sobre això.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, també aquest divendres, Ribera ha subratllat que l'Executiu no es pretén aplicar restriccions energètiques a les llars. "No volem imposar restriccions dins les cases, recomanacions sí", ha exposat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha afegit: "Moltes de les recomanacions són conegudes i clàssiques i fan referència a, per exemple, els tendals".

Les universitats, refugis climàtics

En aquest context, les universitats han de jugar un paper clau per reduir la despesa. Així ho ha exposat el ministre d'Universitats, Joan Subirats, que ha anunciat una reunió amb els rectors dels centres de tot l'Estat. Concretament, aquesta trobada amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) tindria lloc a finals d'agost o principis de setembre, abans de l'inici del curs, i en ella s'abordarà l'estalvi energètic als centres. En una entrevista a RNE, el ministre ha explicat que es "fixaran unes mesures" entorn de les temperatures dels centres universitaris "tant a l'hivern com a l'estiu" i procedir així a "l'estalvi i l'eficiència energètica" que ja s'estan produint en altres sectors de la societat com a resposta al pla exigit per Brussel·les per reduir la despesa de gas fins i tot un 7%.

Per a Subirats, la universitat han de tenir la capacitat de convertir-se en "refugis climàtics" i comptar amb instal·lacions a les quals la gent "pugui anar-hi quan sigui necessari", a banda d'allotjar, per exemple, "més plaques solars per a energies renovables". "Les universitats han de contribuir a l'esforç que està fent la població en tot aquest tema", ha afirmat, amb referència al decret aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres, que es limita l'ús de l'aire condicionat i la calefacció, però també es demana de deixar d'il·luminar edificis a partir de les 22 hores i que les portes tinguin un tancament automàtic per evitar el malbaratament d'energia.

 

Imatge principal: la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera / Efe