La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat que Espanya podria aplicar una reducció d'entre un 7% i un 8% el consum de gas de manera voluntària, com a part del pla de Brussel·les per a preparar-se davant possibles talls de subministrament per part de Rússia i assegurar el proveïment per al pròxim hivern. "El suport a tots els nivells serà fonamental per a poder aconseguir un estalvi d'energia entorn del 7% o al 8% del nostre consum de gas", ha indicat la vicepresidenta en roda de premsa respecte a l'acord aconseguit pels Vint-i-set per a reduir un 15% el consum de gas fins a primavera i que obre la porta a Espanya a rebaixar l'ambició d'estalvi de gas.

Aquesta excepció, sota la qual podrien emparar-se els països que compleixin els criteris com Espanya, Portugal i Itàlia, queda recollida en el text del reglament que precisa que els països de la UE que comptin amb "infraestructures que permetin transferir gas poden reduir de manera important el seu objectiu d'estalvi", ha explicat la ministra. Aquesta reducció en l'ambició d'estalvi de consum de gas no seria automàtica sinó que els Estats membre haurien de demostrar que compleixen una sèrie de criteris estrictes, segons han afirmat fonts comunitàries.

Per a poder aplicar aquesta derogació de la norma i reduir l'ambició de retallada de consum de gas del 15% al 7%, els països han de tenir una baixa connexió amb els seus països veïns en comparació amb la grandària del seu mercat. Un element que molt pocs països compleixen a la UE. A més, per a accedir a aquesta excepció i rebaixar l'ambició d'estalvi, hauran de demostrar que poden utilitzar la seva capacitat exportadora en cas que els països veïns ho necessitin i que han fet un bon ús de la seva capacitat per a redirigir gas natural liquat a la resta del mercat comunitari "És intel·ligent que així sigui, no és reduir per reduir", ha valorat la vicepresidenta que ha afegit que es tracta de trobar millors fórmules per a fer accessible l'energia a països veïns que compten amb limitacions, "ja sigui a través de gasoducte, a través de vaixell o d'emmagatzematge", ha matisat Ribera.

Espanya és el "port d'entrada més important de gas natural liquat per al conjunt de la Unió Europea", ha explicat Ribera, que ha posat a la disposició del mercat comunitari les infraestructures d'emmagatzematge i regasificació. A més, la ministra ha destacat el rol de la capacitat d'"emmagatzematge i bombament de gas a través dels dos gasoductes" transpirinencs facilitant el gas natural liquat perquè pugui ser remès a plantes de gas natural liquat en vaixells de menor grandària. "En l'Administració de l'Estat ja hem adoptat un pla sobre aquest tema. Hem convidat a les comunitats autònomes i als ens locals al fet que facin el propi", ha afirmat la vicepresidenta.

No obstant això, Ribera s'ha mostrat escèptica que la UE pugui aconseguir aquest objectiu d'estalvi de 45.000 milions de metres cúbics de gas amb les excepcions incloses en l'acord final dels Estats membre, una estimació que la titular de Transició Ecològica ha xifrat en 30.000 milions de metres cúbics d'estalvi com a figura ara l'acord. En aquest sentit, Ribera ha destacat que aquest volum d'estalvi "no limita de manera rellevant cap dels aspectes en els quals ens posem a pensar quan parlem de consum energètic". "Crec que hem d'activar tots els ressorts perquè de manera voluntària puguem aconseguir aquest objectiu i estar preparats per a, en el cas que es produeixi una interrupció" s'hagin posat en marxa les mesures adequades per a facilitar aquesta reducció en el termini de temps marcat.

La titular de Transició Ecològica ha indicat que Espanya haurà de presentar un pla de contingència amb mesures d'estalvi i eficiència en línia amb el que ja ha presentat als principals actors energètics i als principals consumidors d'energia, a través de les associacions de consumidors i usuaris, a consumidors domèstics i industrials. "Ningú es planteja una reducció de demanda per destrucció de la demanda sinó mesures maximitzant eficiència", ha resolt la ministra.