Una de les reclamacions històriques de Tarragona per fi serà una realitat. El Departament de Justícia i l'Ajuntament de la ciutat han anunciat aquest dilluns que han arribat a un acord per ubicar el Fòrum Judicial en un solar del carrer Pont i Gol, a la zona del parc del Francolí. Serà un edifici de nova construcció que tindrà 32.000 m2 hàbils i que permetrà unificar en un únic espai les dependències de l'administració de justícia que actualment estan repartits en vuit indrets. L'anunci l'han fet la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Ciuró ha detallat que enguany hi haurà el projecte acabat, que a mitjans de l'any vinent es licitaran les obres i que l'edifici pot estar acabat el 2026.

Una de les grans incògnites del projecte era la seva ubicació. Avui, ha quedat esclarida. La consellera ha reconegut que ha estat "difícil" escollir el lloc, perquè també es va valorar construir-la a l'antic edifici de Tabacalera, fet que l'hauria convertit en un equipament "singular". Aquesta opció presentava "serioses dificultats" i hauria estat més lenta, ja que l'edifici pertany a l'Ajuntament i el tràmit per cedir-lo a la Generalitat hauria endarrerit encara més el projecte. Finalment, el solar del carrer Pont i Gol ha estat l'escollit.

 

Un sol edifici 

 

El novembre del 2021, la consellera Lourdes Ciuró ja avançava que el Fòrum Judicial era una "gran prioritat per aquesta legislatura" i anunciava que el projecte comptaria amb una partida als comptes de la Generalitat per aquest 2022. Avui dia, la ciutat compta amb fins a vuit seus judicials, una dispersió que, reconeix Ciuró, no ajuda ni als professionals ni als tarragonins. "No hem d'oblidar que tot està al servei del ciutadà, i si el ciutadà no està còmode és que no estem oferint unes bones prestacions. El nostre compromís és treballar per a millorar aquest servei i Tarragona no pot esperar més", deia la consellera el novembre. 

Ara, aquest edifici acollirà tots els equipaments judicials de la ciutat: Audiència Provincial, tots els jutjats, fiscalia, col·legis professionals i serveis territorials de justícia. Actualment, aquests espais ocupen un total de 19.000 metres quadrats, mentre que la nova Ciutat de la Justícia en tindrà 32.000. En aquest sentit, Ciuró ha remarcat que hi ha "marge pel creixement" i que el projecte s'ha planificat perquè el Fòrum pugui donar resposta a necessitats futures. 

Queixes dels socialistes 

Fa unes setmanes, el diputat Rubén Viñuales del PSC al Parlament per Tarragona, Rubén Viñuales, era molt crític amb el Govern justament pel futur incert d'aquest equipament. "Penosíssim. Al llarg llistat d’incompliments del govern independentista amb Tarragona cal afegir un nou capítol particularment penós: l’enèsim incompliment d’un termini fixat per la mateixa Generalitat per dotar pressupostàriament el projecte de construcció del Fòrum de la Justícia de Tarragona”. El socialista feia referència la resposta feta pública ara fa quasi un any a una pregunta del grup del PSC en què la consellera de Justícia qualificava de “prioritari” el projecte i es comprometia, textualment, “a prendre una decisió sobre l’emplaçament per dotar pressupostàriament el projecte de construcció".  Des del PSC es queixaven que Tarragona era, fins ara, l'única capital catalana sense un Fòrum de Justícia i assenyalaven la "paradoxa" de pagar més d’un milió d’euros anuals en lloguers per dependències judicials.