La interrupció de l’embaràs és un assumpte delicat que xoca frontalment amb els postulats a favor de la vida que defensa la cúpula eclesiàstica espanyola. Després que el Tribunal Constitucional (TC) avalés la llei de l’avortament aprovada el 2010 rebutjant el recurs del Partit Popular (PP), la Conferència Episcopal s’ha quedat a gust amb la decisió tardana de l’àrbitre de la Constitució. El bisbe de les Illes Canàries i president de la Subcomissió Episcopal per la Família i la Defensa de la Vida, José Mazuelos, creu que el TC “acabarà demanant perdó” per la “barbaritat” de norma que han validat.

“Recordem al TC que quan s’ha posat en dubte si certes vides humanes tenien dignitat o no al llarg de la història, sempre han acabat demanant perdó” ha assegurat Mazuelos. En la bateria de crítiques, el bisbe canari ha afirmat que la llei és “injusta, ideològica, i contra la ciència”, ha considerat “trist” que el TC i els polítics “es dediquin a imposar el darwinisme social al servei del capitalisme salvatge i no buscant el bé comú”. De fet, s’ha preguntat si la llei “amaga interessos econòmics”.

Feijóo: “Una llei de terminis ben construïda és correcta”

Val la pena saber també què n’ha dit el Partit Popular, que va recórrer la norma al Tribunal Constitucional fa 13 anys. De fet, el govern de Mariano Rajoy la va mantenir malgrat que es va comprometre a derogar-la. L’executiu del PP tan sols la va reformar per assegurar que els menors de 16 i 17 anys necessitaven permís dels pares per avortar, un canvi que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va retirar en la reforma que s’està tramitant a les corts espanyoles.

Europa Press president pp alberto nunez feijoo
Alberto Núñez Feijóo s'ha felicitat perquè el TC vagi per feina. / Foto: Europa Press.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que tampoc ha retirat el recurs al TC, ha assegurat que la llei de terminis està “ben construïda”, li sembla “correcta” i està en la línia d’altres països europeus. Tot i això, s’ha queixat que el dictamen tiri endavant més d’una dècada després. Al seu entendre, això pot portar a “descontextualitzar” el contingut de la normativa i el “sentiment i sensibilitat” dels ciutadans sobre aquesta qüestió.

Des de l’Escola Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid, Feijóo s’ha congratulat que el Constitucional vagi tancant carpetes que des de fa anys té sobre la taula. Creu que és “bo” que el Tribunal Constitucional vagi “marcant el camí de la constitucionalitat de les lleis” i, per tant, és una “bona notícia” que hi hagi sentències, “sobretot casos que porten més d’una dècada sobre la taula”.

En les properes setmanes, el tribunal de garanties avalarà la totalitat constitucionalitat de la llei que va aprovar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest dijous el president Cándido Conde-Pumpido ha canviat el magistrat ponent del recurs per buscar una proposta que avali íntegrament la norma. L’encarregada serà la progressista Inmaculada Montalbán.