Representants d'una quarantena d'ajuntaments catalans ha demanat a Endesa que condoni el deute acumulat per les famílies més vulnerables --uns 21 milions d'euros--, després que la companyia l'ha reclamat amb l'enviament de cartes al llarg d'aquest estiu a unes 400 administracions locals.

Així s'han pronunciat després de la reunió que han mantingut aquest dijous a Terrassa (Barcelona), convocada a mitjans d'agost per l'alcalde de la localitat, Jordi Ballart, i en la qual han participat, entre altres, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), Mireia Ingla, així com representants de Barcelona, Lleida i Tarragona, juntament amb entitats.

Ballart ha explicat que en la trobada s'ha firmat la 'Declaració de Terrassa' que, com ha dit, "reforça el compromís inequívoc de lluitar" per garantir els drets bàsics i ha calculat que un 10% de la població catalana està afectada pel deute.

Per això, ha assenyalat a les administracions competents perquè utilitzin "les vies sancionadores i jurídiques de forma contundent", davant de l'amenaça del tall de subministrament i ha recalcat que no acceptaran cap xantatge.

El document que ha sorgit d'aquesta cita es farà arribar a les quatre diputacions catalanes, els consells comarcals i les entitats municipalistes (ACM i FMC), alhora que s'impulsaran mocions que exigiran a la Generalitat assumir el "lideratge polític" perquè defensi aquestes famílies afectades, així com aplicar la llei de pobresa energètica catalana, aprovada en el Parlament, gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP).

Madrenas ha reivindicat el paper del món local davant de casos com el que afronten, per ser els "garants pels drets i els interessos" dels ciutadans. A més de l'assistència de membres d'administracions municipals, així com supramunicipals, també ha estat present l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i el seu portaveu, Maria Campuzano, ha carregat contra Endesa, perquè veu "una responsabilitat directa" de l'elèctrica i de la resta de companyies assumir aquest deute.