L'episodi de sequera que s'està vivint a Catalunya durant els darrers mesos ha afectat de ple la ramaderia, per aquesta raó, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació atorgarà ajuts extraordinaris per valor de 16,6 milions d'euros a gairebé uns 2.380 ramaders catalans per compensar les pèrdues provocades per la sequera i les condicions derivades de la invasió russa a Ucraïna. El Govern ha explicat a través d'un comunicat, que les ajudes estan incloses en un pla que arribarà a un total de 70.267 ramaders en tot el conjunt de l'estat espanyol, tant per a productors de carn, boví, oví i cabrú, així com als que produeixen llet de vaca, ovella i cabra, amb una partida d'uns 332 milions d'euros.  

Les ajudes del Ministeri

Els ramaders rebran 143,48 euros per vaca nodrissa de carn; 15,89 euros per cada ovella o cabra de carn; 52,12 per cada vaca de llet i 8,66 euros per ovella o cabra de llet. L'import per cap de bestiar serà del 100% a les zones amb alta afectació per la sequera, mentre que baixarà al 50% i al 25% a llocs on la sequera hagi tingut una afectació mitjana o moderada, respectivament. Pel que fa als productors de llet de vaca, s'estableix un màxim de 725 animals subvencionables per beneficiari; els productors de vaques nodrisses percebran el 100% de l'import unitari per als primers 250 animals, i un 50% a la resta del cens; i per a ramaders d'ovelles i cabres, el 100% de les ajudes seran per als primers 2.000 animals, i el 50% per a la resta.

Els ajuts es concedeixen d'ofici als ramaders, sempre que hagin estat beneficiaris de la Política Agrícola Comuna (PAC) de la Unió Europea a la campanya 2022, que fossin titulars d'explotacions donades d'alta a data 30 d'abril d'aquest 2023, i que l'import sigui igual o superior a 200 euros. 

Els ramaders no se senten valorats

Una enquesta de la Universitat de Lleida (UdL) revela que un 80% dels ramaders catalans no se sent valorat socialment i que més de la meitat preveu plegar de treballar abans de 2030. Són les principals conclusions del sondeig, que es va publicar aquest dissabte a la Fira de Sant Miquel de Lleida i que, segons un comunicat de Fira de Lleida, reflecteix la percepció d'un "futur molt complicat, sobretot per les dificultats econòmiques de tirar endavant les seves explotacions, però també perquè no se senten valorats socialment i pateixen".

L'estudi recull la disminució del nombre de granges lleteres de Catalunya, que han passat de 530 el 2017 a 350 el juliol d'aquest 2023. La principal dificultat dels ramaders del sector boví és el cost de producció superior al del preu de la llet i també les complicacions burocràtiques que han d'afrontar. A més, l'estudi també revela que la mitjana d'edat dels ramaders catalans és de 49 anys i almenys la meitat pensa que el 2030 ja no treballarà al sector. Una situació afegida al poc atractiu d'aquesta feina entre els joves, que no la veuen com a possibilitat de futur, segons Fira de Lleida.