El moviment estudiantil Fridays for Future ha convocat una vaga per aquest divendres 15 de març. Es tracta d’una vaga pel clima i hi ha previstes accions arreu de Catalunya i Espanya.

A Barcelona l’acte central serà una manifestació a les 12 hores a plaça Universitat amb el lema “Emergència climàtica”, però el plat fort serà a Girona, on hi ha convocada una concentració a les 12:30 hores a la plaça Pompeu Fabra, posteriorment un dinar popular, i a la tarda, a les 18:00 hores una manifestació a la plaça del Vi.

Però això no ha sorgit del no res. “Fa 9 setmanes que vam començar amb aturades i xerrades”, explica l’estudiant i membre de Fridays for Future de Girona Ander Congil. “Volem denunciar la inacció dels governs i exigir polítiques mediambientals per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic”, explica a El Nacional. “Pretenem conscienciar als partits polítics i impressionar perquè es respectin els acords climàtics”.

I quina ha estat l’inspiració? Congil explica que a més dels vídeos i la cimera del Clima també hi ha tingut un paper important l’estudiant de setze anys sueca Greta Thunberg, que va causar un impacte important en la seva intervenció a la conferència de la ONU sobre el canvi climàtic, celebrada a Katowice, Polònia.

Aquest no és un moviment només amb presència a Espanya. De fet, s’han organitzat per tot el món. “Ara venim d’Estrasburg, d’estar al Parlament Europeu, i ens hem reunit amb altres estudiants de 18 països diferents d’edats molt diverses, d’entre 10 a 22 o 23 anys”. A Austràlia, s’ha batejat com a School Strike 4 Clima, en altres punts del planeta ha agafat el nom de Fridays for Future (Divendres pel futur), com és el cas de Catalunya, o bé el de Youth For Climate (Jovent pel Clima), que en alguns llocs com Alemanya, Suïssa i Bèlgica, les vagues són els dijous.

"La idea és conscienciar"

L’objectiu de la vaga d’aquest divendres va més enllà d’una simple aturada. “La idea no és només parar cada divendres, és conscienciar, és educar dels greus problemes d’aquesta crisi climàtica”, detalla Congil. Des de Fridays For Future asseguren que estan farts d’escoltar sempre les mateixes coses i de sentir que encara hi som a temps.

“Volem utilitzar el 15-M com a catapulta. No volem que això s’aturi. Esperem que això permeti fer més polítiques pel clima”, comenta Congil. I ressalta que els efectes del canvi climàtic ja es pateixen actualment. “Encara no hem aconseguit cap contacte amb el govern, però com a mínim, hem pogut convocar una vaga universitària. Això ens ha servit”.

Diverses organitzacions com per exemple el Sindicat d’Estudiants o Ecologistes en Acció també s’han sumat a la vaga d'aquest divendres. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
greta thunberg instagram 2
Vaga pel clima Qui és Greta Thunberg? Anna Solé Sans