Greta Thunberg és una estudiant sueca de setze anys que un dia va deixar d’anar al col·legi durant una setmana per protestar contra el govern i la seva inacció davant de l’escalfament global.

Però, com va començar tot plegat? Abans del 20 d’agost, Thunberg anava a l’escola, com la majoria d’adolescents a Estocolm. Alguns fets que van passar a Suècia durant l’any passat van despertar alguna cosa en ella i va pensar que havia de fer quelcom al respecte. Suècia va viure una onada de calor que va afectar en gran part el país nòrdic, fet que va originar 50 incendis forestals que van arrasar fins a 20.000 hectàrees.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

School strike week 22. #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Així, el 20 d’agost, enlloc d’anar a l’escola es va plantar davant del Parlament suec i va dir que no tornaria fins que no l’escoltessin. “Estic protestant pel canvi climàtic perquè a ningú sembla importar-li el que està passant. Ningú sembla estar fent res”, va dir Thunberg en aquell moment a la BBC.

Després de les eleccions generals a Suècia, que van celebrar-se el passat 9 de setembre, Thunberg va decidir tornar a l’escola però amb alguns canvis. Els divendres de cada setmana, no va a classe per continuar amb la seva protesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#jagstannarpåmarken #klimat

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Aquestes accions la van dur a participar a la Cimera sobre el Canvi Climàtic (COP24) que es va realitzar a Katowice, Polònia, el mes de desembre passat. “Vostès no són prou madurs per dir les coses pel seu nom, fins i tot aquesta càrrega ens la deixen a nosaltres, els nens”, s’expressava en un discurs que va incomodar a alguns dels presents.

Segons mitjans de comunicació com el The Guardian o bé el The New York Times han assegurat que els passos de Greta Thunberg de no assistir a les classes els divendres s’ha replicat a més de 270 ciutats de tot el món entre escolars de 7 a 17 anys.

El moviment s’ha batejat com a School Strike 4 Clima a Austràlia, on hi té molta força i a altres punts del planeta ha agafat el nom de Firdays for Future (Divendres pel futur), com a Catalunya, o Youth For Climate (Jovent pel Clima), que en algun llocs com Alemanya, Suïssa i Bèlgica, les vagues són el dijous.

Vetada del Parlament Europeu

Després que hagués parlat a Davos, davant les elits polítiques i empresarials, on hi va arribar després de 32 hores en tren, va intervenir al Consell Econòmic i Social de la UE, però al Parlament Europeu se li ha barrat la porta per aquest divendres.

El passat 21 de febrer el PP, ALDE, ECR, ENF i EFDD, van carregar-se la sol·licitud dels Verds, avalada pel S&D i el GUE, per tal que Thunberg parlés durant 5 minuts a l’Eurocambra aquesta setmana, coincidint amb les diferents mobilitzacions que hi ha convocades arreu del món aquest divendres 15 de març per la vaga pel clima. L’explicació que van donar és que la jove activista no és una autoritat institucional ni un càrrec electe.

Ara bé, la decisió de parar la intervenció de Thunberg al Parlament Europeu, no l’ha frenat. La seva intenció és continuar amb la vaga fins que Suècia estigui en línia amb l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morning train to World Economic Forum in Davos. #wef

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on