Una nova investigació ha demostrat que algunes de les verdures que menys acostumen a agradar a una part important de la població podrien ser les més adequades a l'hora de prevenir malalties severes dels vasos sanguinis.

L'estudi ha estat publicat a la revista British Journal of Nutrition. La investigació ha conclòs que un consum important de verdures crucíferes, com el bròcoli, les cols de Brussel·les i la col de cabdell, està lligat a una menor incidència de malalties dels vasos sanguinis en dones grans.

Utilitzant dades d'una selecció de 684 dones grans d'Austràlia Occidental reclutades el 1998, investigadors de la Facultat de Ciències Mèdiques i de la Salut de l'ECU i la Universitat d'Austràlia Occidental van trobar que aquelles amb una dieta basada en més verdures crucíferes tenien una menor probabilitat de tenir una acumulació extensa de calci a l'aorta, un marcador clau de la malaltia estructural dels vasos sanguinis.

Brócoli

El bròcoli és una de les verdures crucíferes

La malaltia dels vasos sanguinis és una malaltia que afecta els nostres vasos sanguinis (artèries i venes) i pot reduir el flux de sang que circula pel cos. Aquesta reducció en el flux sanguini pot deure's a l'acumulació de dipòsits grassos de calci a les parets internes dels nostres vasos sanguinis, com l'aorta. Aquesta acumulació de dipòsits grassos de calci és la principal causa d'atac cardíac o accident cerebrovascular.

Bròcoli i les cols de Brussel·les

En els estudis anteriors dels mateixos científics, van identificar que aquells amb una ingesta més important dels esmentats vegetals tenien un risc reduït de tenir un esdeveniment clínic de malaltia cardiovascular, com un atac cardíac o un vessament cerebral, però no estaven segurs de per què succeïa.

Ara han descobert que les dones grans que consumeixen  verdures crucíferes cada dia tenen menys probabilitats de tenir una calcificació extensa a l'aorta. Això, pel que sembla, es deu a un component particular que es troba en aquests vegetals: la vitamina K. Un element que pot estar involucrat en la inhibició del procés de calcificació que ocorre als vasos sanguinis.

Segons els autors, les dones que van consumir durant l'estudi més de 45 grams de verdures crucíferes diàriament tenien un 46% menys de probabilitats de tenir una acumulació extensa de calci a l'aorta en comparació amb aquelles que consumien poca o cap verdura d'aquest tipus.

Col de cabdell

La vitamina K responsable dels beneficis d'aquestes verdures davant de les verdures crucíferes

Això no vol dir que les úniques verdures que s'hagin de menjar siguin el bròcoli i les cols de Brussel·les. Però sí incloure-les freqüentment és part d'una dieta equilibrada amb una àmplia varietat d'altres verdures.