Els accidents cerebrovasculars són la segona causa de mort més comuna al món i una de les principals causes de discapacitat. A més, poden provocar demència. Per això, un equip de la Universitat de Tzu Chi de Taiwan va decidir investigar l'impacte de l'alimentació en aquesta classe de patiments i veure si a través de la dieta podien trobar la manera de reduir la quantitat d'accidents cerebrovasculars.

L'estudi ha estat publicat a la revista Neurology i dels resultats de la investigació es desprèn que aquelles persones que duen a terme una dieta vegetariana rica en fruita seca, verdures i soja poden tenir una menor propensió a tenir un accident cerebrovascular que les persones que segueixin una dieta que inclogui carn i peix.

Soja germinada

La investigació

En l'estudi van participar dos grups de persones de comunitats budistes en Taiwan on es promou una dieta vegetariana i es desaconsella fumar i beure alcohol. Aproximadament el 30% dels participants en ambdós grups eren vegetarians. Dels vegetarians, el 25% eren homes. Els investigadors van definir els vegetarians com aquelles persones que no menjaven carn ni peix.

Al començament de l'estudi, l'edat mitjana de tots els participants era de 50 anys i cap no havia experimentat un accident cerebrovascular. El primer grup de 5.050 persones va ser seguit durant una mitjana de sis anys. El segon grup de 8.302 persones va ser seguit durant una mitjana de nou anys. Els participants van rebre exàmens mèdics al començament de l'estudi i se'ls va preguntar sobre la seva dieta.

Els vegetarians van menjar més fruita seca, verdures i soja que els no vegetarians i van consumir menys lactis. Ambdós grups van consumir la mateixa quantitat d'ous i fruites. Els vegetarians van menjar més fibra i proteïna vegetal. També van ingerir menys proteïnes animals i grasses.

Al final de l'estudi, els investigadors van examinar una base de dades nacional per determinar la quantitat d'accidents cerebrovasculars que els participants van tenir durant el curs de l'estudi.

En el primer grup de 5.050 persones, hi va haver 54 accidents cerebrovasculars. Per als accidents cerebrovasculars isquèmics, que són accidents cerebrovasculars quan es bloqueja el flux sanguini a una part del cervell, hi va haver tres accidents cerebrovasculars entre 1.424 vegetarians, un 0,21%. Entre els 3.626 no vegetarians es van donar 28 accidents, un 0,77%.

Després d'ajustar l'edat, el sexe, el tabaquisme i les afeccions de salut, com la pressió arterial alta i la diabetis, els investigadors van descobrir que els vegetarians en aquest grup tenien un risc 74% menor d'accident cerebrovascular isquèmic que els no vegetarians.

Verdures

En el segon grup de 8.302 persones, hi va haver 121 problemes cerebrovasculars. Entre els 2.719 vegetarians hi va haver 24 accidents cerebrovasculars, un 0,88%. Mentre que entre els 5.583 no vegetarians van tenir lloc 97 accidents, l'1,73%.

Després d'ajustar altres factors, els investigadors van trobar que els vegetarians en aquest grup tenien un risc 48% menor d'accident cerebrovascular general que els no vegetarians, un risc 60% menor d'accident cerebrovascular isquèmic i un risc 65% menor d'accident cerebrovascular hemorràgic.