Des que Pfizer ha anunciat aquesta setmana que la seva vacuna experimental té una efectivitat de més del 90% en la prevenció del coronavirus, han començat a sorgir més dubtes i més expectatives. Pfizer i el seu soci alemany BioNTech SE són, ara per ara, els primers fabricants de medicaments que mostren dades reeixides d'un assaig clínic a gran escala d'una vacuna contra la Covid-19.

Ara bé, lluny d'acabar-se la cursa per veure quin laboratori i, sobretot, quin país és el primer a desenvolupar una vacuna per fer front a la pandèmia, els desenvolupadors de la vacuna russa Sputnik V han assegurat en un comunicat aquest mateix dimecres que la seva vacuna té una efectivitat del 92%. L'estimació es basa en dades preliminars d'un assaig clínic de fase III, on participen 40.000 voluntaris, 16.000 dels quals ja han rebut les dues dosis que conformen la vacuna, segons assenyala BBC Mundo.

test antigen unsplash

Test d'antígens pel coronavirus / Unsplash

El catedràtic titular d'Immunologia de l'Imperial College de Londres, Charle Bangham, exposava que els resultats donaven certa tranquil·litat perquè "semblen confirmar que hauria de ser possible una vacuna eficaç contra la Covid-19", detalla al portal britànic.

La professora de la Universitat d'Edimburg Eleanor Riley, en canvi, ha demostrat certa preocupació perquè aquesta demostració d'efectivitat del 92% ha arribat només uns dies després de l'anunci de Pfizer. "Això no és una competència. Necessitem que totes les proves es duguin a terme amb els estàndards més elevats possibles", insisteix al mateix mitjà.

Llum i ombres

La periodista de la BBC a Rússia Olga Diakonova explicava que els dos científics russos amb els quals havia parlat després de l'anunci li havien comentat que era "massa aviat per considerar prometedores aquestes dades". De fet, tal com explica, se n'ha avaluat l'eficàcia després de la primera dosi, tot i que se'n necessiten dues i tres setmanes perquè es desenvolupi una resposta immunitària, detallava també a la BBC Mundo. 

La diferència amb la vacuna de Pfizer és que els resultats de dilluns ja incloïen l'avaluació d'almenys set dies després de l'aplicació del segon component. Ara bé, la vacuna podria tenir algunes complicacions logístiques, perquè necessita ser emmagatzemada a una temperatura mínima de 80 graus sota zero

vacuna rusia efe

Una mostra de la vacuna russa / Efe

No són les úniques vacunes

La vacuna de Pfizer i BioNTech fa servir el codi genètic del virus i s'espera que hi hagi algunes quantitats molt limitades a finals d'any. Aquesta i la que fabrica Moderna fan servir la vacuna del tipus mRNA, tot i que aquesta última no s'espera fins al primer trimestre del 2021. El diari britànic The Guardian recull algunes de les vacunes que estan en fases més avançades i una altra d'aquest grup és la d'Oxford i AstraZeneca que fa servir un virus que provoca refredats als ximpanzés i també s'espera que hi hagi algunes dosis preparades per a finals d'any.

Per altra banda, Novavax utilitza una proteïna que el que fa és donar impuls i força al sistema immune. Ara per ara, s'està provant amb voluntaris del Regne Unit, i si va bé, se'n podria disposar el segon semestre de l'any que ve.

La xinesa Sinovac, amb virus inactiu, està en fase III al Brasil, Indonèsia i Turquia i s'hauria ofert ja com a vacuna d'emergència tot i que els assajos al Brasil s'han aturat per algun efecte secundari no desitjat.

 

Imatge principal: mostres de la vacuna xinesa Sinovac contra el coronavirus / Efe