La vacuna contra el coronavirus d'Oxford mostra una resposta immunitària en adults d'entre 60 i 70 anys "encoratjadora". Els investigadors diuen que els resultats de la fase dos en 560 voluntaris són "esperançadors", segons recull la BBC.

Per altra banda, també estan provant si la vacuna evita que les persones desenvolupin Covid en assajos de fase tres i amb una mostra més gran. Els primers resultats seran crucials per a la investigació.

Tres vacunes amb eficàcia

Fins ara, tres vacunes han informat d'alts percentatges d'eficiència. Pfizer i BioNTech matisaven aquest dimecres una efectivitat del 95%, mentre que Moderna subratllava a principis de setmana que la seva era del 94,5% i la vacuna russa Sputnik V del 92%.

vacuna rusia efe

Una dosi de la vacuna russa per al coronavirus / Efe

Segons la mateixa cadena britànica, el Regne Unit ja hauria demanat 100 milions de dosis de la vacuna per al coronavirus d'Oxford fabricada per AstraZeneca, 40 milions de dosis de la vacuna Pfizer-BioNTech i cinc milions de la vacuna Moderna. 

Les vacunes i els dubtes

Malgrat tot, encara hi ha molts dubtes pel que fa a la logística i al transport d'aquestes vacunes. A part, també, de les preguntes sobre la durada de la protecció o immunitat o què podria passar si el virus muta

Precisament, la de Pfizer se subministra en dues dosis i s'ha de conservar a una temperatura de 80 graus sota zero, fet que en podria dificultar la distribució.

La de Moderna sembla ser més fàcil d'emmagatzemar: pot preservar-se estable a -20°C fins i tot durant sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard durant un mes. 

Vacuna coronavirus EFE

Vacuna contra el coronavirus / Efe

Quant val cada vacuna?

A més del transport, els problemes d'emmagatzematge i els dubtes que pugui suscitar una nova vacuna, també i hi ha un altre problema, i és el preu. La vacuna de Moderna és molt cara. A l'estiu, l'estava venent per uns 37 dòlars la dosi –uns 31,13 euros al canvi–, un preu molt per sobre del que costarien altres vacunes com la de Johnson & Johnson, a 10$ –8,41 euros– y Pfizer, a 20$ –16,83 euros–, detalla un article de The Guardian. Caldrà veure si la fabricació de grans quantitats en pot abaratir també el preu.