L'empresa farmacèutica Moderna ha anunciat avui que la seva vacuna contra la Covid-19 té un 94,5% d'efectivitat. A diferència de la vacuna anunciada per Pfizer la setmana passada, la de Moderna sembla ser més fàcil d'emmagatzemar: roman estable a menys de 20°C fins i tot per sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard fins i tot per un mes.

"L'eficàcia general ha estat notable. És un gran dia", ha declarat a BBC News Tal Zaks, director mèdic de Moderna. La farmacèutica nord-americana té previst demanar l'autorització a les autoritats sanitàries dels EUA en les setmanes vinents. Confia tenir 20 milions de dosis disponibles en aquest país, i fins a mil milions per al seu ús a tot el món l'any que ve.

Com ja va fer Pfizer fa una setmana, Moderna ha presentat els resultats de la seva vacuna mitjançant un comunicat, sense publicar un estudi científic complet revisat per experts independents.

seu Moderna vacuna Covid EFELa seu de la farmacèutica Moderna als EUA / Efe

Assaig a 30.000 persones

La farmacèutica Moderna té en marxa un assaig amb 30.000 persones en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID) i els instituts de salut dels Estats Units, part dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) i l'Institut Biomèdic.. La meitat ha rebut la vacuna i l'altra meitat una injecció d'aigua amb sals com a placebo. La primera anàlisi s'ha realitzat després de detectar 95 infeccions simptomàtiques, 90 d'elles pertanyien al grup que en el grup que no va rebre el medicament.

L'assaig, segons ha informat la companyia, inclou a 7.000 persones majors de 65 anys i 5.000 menors d'aquesta edat, però amb malalties cròniques vinculades a un risc més gran de patir una Covid greu, com ara diabetis, obesitat i patologies cardíaques.

La vacuna de Moderna requereix dues dosis, espaiades 28 dies. Als Estats Units tindrà un cost d'uns 25 dòlars per injecció.

Conservació

La conservació de la vacuna la diferència de la de Pfizer. La vacuna de Moderna és més fàcil d'emmagatzemar, ja que roman estable a menys 20°C fins per sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard fins per un mes. Per contra la de Pfizer necessita emmagatzematge ultrafred al voltant de menys 75°C. Es pot guardar en el refrigerador, però només durant cinc dies.

La recerca

Moderna ha desenvolupat una "vacuna d'ARN", la qual cosa significa que part del codi genètic del coronavirus s'injecta en el cos, la qual cosa permet la producció de proteïnes suficients per a entrenar al sistema immunològic.

Segons explica el comunicat de Moderna, el criteri de valoració principal de l'estudi es basa en l'anàlisi dels casos de Covid confirmats i adjudicats a partir de dues setmanes després de la segona dosi de vacuna. "Aquesta primera anàlisi intermèdia es va basar en 95 casos, dels quals es van observar 90 casos de Covid-19 en el grup de persones a les quals es va administrar un placebo, enfront de cinc casos observats en el grup que va rebre la vacuna", diu el comunicat.

Com a segon criteri de valoració es va incloure que els onze casos greus es van desenvolupar tots ells en el grup al qual se li va administrar el placebo i no la vacuna.

Contraindicacions

Moderna afirma que en revisar les contraindicacions es va arribar a la conclusió que "en general, la vacuna va ser ben tolerada" i que la majoria dels "esdeveniments adversos van ser de gravetat lleu o moderada", a més de ser de curta durada. Els fets greus amb una freqüència major o igual al 2% després de la primera dosi van incloure dolor en el lloc de la injecció (2,7%), i després de la segona dosi van incloure fatiga (9,7%), miàlgia (8,9%), mal de cap i enrogiment en el lloc de la injecció.