La vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica nord-americana Moderna podria arribar a Espanya la primavera del 2021, entre abril i maig, segons detallava la mateixa farmacèutica aquest dimarts. La vacuna de Moderna tindria una efectivitat del 94,5% i s'ha de conservar a 20 graus sota zero. A diferència de la vacuna anunciada per Pfizer la setmana passada, la de Moderna sembla ser més fàcil d'emmagatzemar: pot preservar-se estable a -20°C fins i tot durant sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard durant un mes. 

Ara, però, la preocupació no rau tant en la conservació sinó en el preu, un fet considerable a tenir en compte. La vacuna de Moderna és molt cara. A l'estiu, l'estava venent per uns 37 dòlars la dosis –uns 31,13 euros al canvi–, un preu molt per sobre del que costarien altres vacunes com la de Johnson & Johnson, a 10$ –8,41 euros– y Pfizer, a 20$ –16,83 euros–, detalla un article de The Guardian. Encara que sigui el preu d'una sola dosi i que segurament es faran tractes per reduir-ne el cost si se'n compren grans quantitats, és evident que Moderna espera treure'n beneficis. 

Com s'ha finançat Moderna?

Moderna té com a objectiu el mercat dels EUA. De fet, tal com recull l'article del diari britànic, la vacuna s'ha desenvolupat amb l'ajuda dels Instituts Nacionals de Salut finançats amb fons federals i el departament de Salut dels EUA. De fet, ha rebut 2.480 milions de dòlars del govern nord-americà.

La companyia esperar tenir disponibles 20 milions de dosis per al seu ús als EUA. I precisament per aquest vincle tan estret fins ara amb l'administració Trump, la resta de països s'hauran d'esperar. 

A Covax podria costar-li pagar aquest preu

"Si els governs competeixen, la majoria dels països podrien quedar fora", advertia l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa unes setmanesEn aquest context, més de 172 països han manifestat que els interessa formar part d'una entesa conjunta que pretén garantir l'accés equitatiu a una vacuna que funcioni. Ho han anomenat mecanisme Covax.

Els països rics han reservat ja uns 500 milions de dosis de la vacuna Pfizer a través d'acords de compra anticipats. I aquests acords, tal com recull un article d'opinió del The Guardian de la setmana passada firmat per la professora de política de salut global de la London School of Economics Clare Wenham i el professor de dret de la salut global a la Universitat de Keele Marl Eccleston-Turner, funcionen per als països que paguen per tal de reservar dosis a un preu acordat i garantir així, un accés prioritari a la vacuna

Així, Covax subvencionarà el llançament de vacunes contra el coronavirus als països pobres, però al preu que Moderna vol cobrar, podria resultar massa costós. Ara bé, segons recull un altre article del diari britànic, Moderna ha comentat que no patentarà la vacuna mentre duri la pandèmia. Això podria fer que altres fabricants puguin fabricar-ne una versió d'un cost menor.