La vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford té una eficiència del 90% davant del coronavirus, segons un estudi a gran escala que s'ha donat a conèixer aquest dilluns. Si bé a primera hora del matí la xifra era del 70%, més tard s'ha especificat que si la primera dosi és inferior, es podria arribar al 90%.

Tot i que la vacuna d'Oxford és molt més barata i fàcil de transportar i emmagatzemar, els valors que s'han sabut aquest matí queden una mica allunyats dels de Pfizer i Moderna, que mostren una efectivitat contra la Covid del 95% i 94,5% respectivament i de la russa Sputnik V, amb un 92%. 

Malgrat tot, seguirà tenint un paper fonamental en la lluita contra el coronavirus si finalment rep l'aprovació dels reguladors.

Dosis reservades

El govern del Regne Unit ja té uns 100 milions de dosis de la vacuna d'Oxford reservades per immunitzar prop de 50 milions de persones. Però no només. També han reservat 40 milions de dosis de la vacuna Pfizer-BioNTech i cinc milions de la vacuna Moderna. 

Resultats "encoratjadors"

La setmana passada, els investigadors van comentar que la vacuna d'Oxford mostrava una resposta immunitària en adults d'entre 60 i 70 anys "encoratjadora". La mateixa cadena britànica es feia ressò dels resultats "esperançadors" que els mateixos investigadors recollien de la fase dos en 560 voluntaris. 

La mateixa informació també exposava, però, que també estaven provant si la vacuna evitava que les persones desenvolupin Covid en assajos de fase tres i amb una mostra més gran.

Els problemes de Pfizer i Moderna

Malgrat tot, encara hi ha molts dubtes pel que fa a la logística i al transport d'aquestes vacunes. Precisament, la de Pfizer se subministra en dues dosis i s'ha de conservar a una temperatura de 80 graus sota zero, fet que en podria dificultar la distribució.

Per altra banda, la de la farmacèutica Moderna sembla ser més fàcil d'emmagatzemar: pot preservar-se estable a -20°C fins i tot durant sis mesos i pot conservar-se en un refrigerador estàndard durant un mes. 

A més del transport i els problemes d'emmagatzematge, també hi ha dubtes sobre el preu. La vacuna de Moderna, per exemple, és molt cara. A l'estiu, s'estava venent per uns 37 dòlars la dosi –uns 31,13 euros al canvi–, un preu molt per sobre del que costarien altres vacunes com la de Johnson & Johnson, a 10$ –8,41 euros– y Pfizer, a 20$ –16,83 euros–, detallava un article de The Guardian fa uns dies

 

Imatge principal: diversos assajos en marxa per provar l'efectivitat de les vacunes contra el coronavirus, en aquest cas, al Brasil / Efe