La farmacèutica Pfizer ha informat aquesta setmana que, segons les dades inicials d'un gran estudi, la seva vacuna experimental té una efectivitat de més del 90% en la prevenció de la Covid-19. Pfizer i el seu soci alemany BioNTech SE són, ara per ara, els primers fabricants de medicaments que mostren dades reeixides d'un assaig clínic a gran escala d'una vacuna contra el coronavirus.

En altres paraules, Pfizer i BioNTech han provat la vacuna en 43.500 persones sense que hagin sorgit problemes de seguretat. I amb les dades sobre la taula, la vacuna podria evitar que nou de cada deu persones es contagiessin del virus. 

Com funciona?

La vacuna entra al sistema immunològic per tal de combatre el virus. Es tracta d'un tipus nou de vacuna sota el nom d'ARN i fa servir un petit fragment de codi genètic del virus. Això comença a formar part del virus dins del nostre cos, el sistema immunològic ho reconeix com a estrany i comença a atacar-lo. S'administra en dues dosis, amb tres setmanes de diferència. 

Quant de temps durarà la protecció?

De moment, és impossible saber quant de temps aquesta vacuna podria protegir del virus. Si la immunitat no perdura, és possible que sigui necessari vacunar-se cada any, cosa que ja es fa amb la grip. 

pfizer coronavirus efe

Un home es passeja per davant de les oficines de Pfizer / Efe

Per ara, segons recull la BBC, les dades no permeten treure l'entrellat de si la protecció contra la Covid-19 és la mateixa en tots els grups d'edat. Malgrat tot, els estudis anteriors suggereixen que tant  les persones joves com les grans podrien produir una resposta immunitària. 

I si el virus muta?

Diversos estudis han demostrat que el virus pot mutar i que, de fet, ja ho hauria fet des que se'n van detectar els primers casos. Precisament, alguns teòrics han parlat sobre fer mutar el virus fins a morir, un concepte batejat com a mutagènesi letal

El debat se centra també en si una possible mutació podria afectar el comportament del virus, cosa que, segons la mateixa BBC, no hi ha proves que acabi passant. 

Qui es vacunarà primer?

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que la vacuna Pfizer podria immunitzar uns 10 milions de persones a Espanya. En una entrevista a TVE aquest dimarts, el titular de Sanitat ha indicat que "la companyia Pfizer podria lliurar uns 20 milions de dosis. Podria immunitzar uns 10 milions de persones".

La vacuna se subministra en dues dosis i l'estudi ha demostrat que la seva taxa d'eficàcia és superior al 90% set dies després de la segona dosi. Això significa que la protecció s'aconsegueix vint-i-vuit dies després de l'inici de la vacunació. A més, cal recordar que la vacuna s'ha de conservar a una temperatura de 80 graus sota zero, fet que en podria dificultar la distribució.

La vacuna a Espanya

A Espanya es dona per fet que les persones grans o el personal sanitari seran els col·lectius preferents per a la vacunació. 

Espanya té una població, aproximadament, d'uns 46,94 milions segons dades de l'Eurostat del 2019 i es parla, de moment, de la possibilitat d'immunitzar uns 10 milions de persones. Cal recordar que per aconseguir la immunitat de grup cal que entre el 60% i el 70% de la població estigui immunitzada per controlar l'epidèmia. 

 

Imatge principal: Una dona espera per fer-se un test en un hospital de Pristina, Kosovo / Efe