Un nou estudi publicat a la revista Science Immunology ha demostrat que dur a terme una dieta cetogènica –alta en greixos saludables i baixa en carbohidrats– pot ser molt útil per combatre millor el virus de la grip. La investigació ha estat duta a terme per la Universitat de Yale i s'han utilitzat ratolins per dur-la a terme.

Els rosegadors es van dividir en dos grups. Els del primer van seguir una dieta cetogènica i els del segon, una alimentació rica en carbohidrats. Els resultats van mostrar que en els quals van seguir la cetogènica, es va activar un subconjunt de cèl·lules T als pulmons que no es va associar prèviament amb la resposta del sistema immunitari al virus, i que va disminuir la producció de mucositat en les vies respiratòries.

Engripat

Pel que sembla, existeixen uns activadors del sistema immunitari anomenats inflamasomas que poden causar respostes nocives del sistema immunitari d'organisme. I la dieta cetogènica bloqueja la formació d'aquests inflamasomas. La dieta té una incidència en la resposta del sistema immunitari als patògens com el virus de la grip.

Els experts que han participat en el treball van demostrar que els ratolins alimentats amb una dieta cetogènica i infectats amb el virus de la grip tenien una taxa de supervivència més alta que els ratolins amb una dieta normal alta en carbohidrats. Això demostra que la forma en què el cos crema greix per produir cossos cetònics a partir dels aliments que mengem, pot alimentar el sistema immunitari per combatre la infecció de la grip.

La dieta cetogènica o keto, malgrat la controvèrsia que en ocasions l'acompanya, compta amb nombrosos estudis científics que mostren la seva eficàcia per a determinades circumstàncies, i no només per perdre pes. Hi ha investigacions que han conclòs que és beneficiosa per a persones que pateixen diabetis, càncer, epilèpsia o Alzheimer.

En què consisteix la dieta cetogènica

Per dur-la a terme –sempre guiats per un especialista–, cal reduir dràsticament la ingesta de carbohidrats i reemplaçar-la per greix saludable, el que provoca que el cos entri en un estat metabòlic anomenat cetosi. Quan això succeeix, l'organisme comença a cremar greix per obtenir energia. També converteix el greix en cetones al fetge, que poden subministrar energia al cervell. Quan es duu a terme, es redueixen els nivells de sucre en sang i d'insulina, i desvia el metabolisme del cos dels carbohidrats cap als greixos i les cetones.

Maduixes

En general, per dur-la a terme cal destinar el 75% de la ingesta al greix, 20% a la proteïna i només 5% als carbohidrats. S'han de reduir dràsticament o directament evitar aliments com els cereals, arròs, la pasta, els refrescos, sucs de fruites, pastissos, gelats, dolços, la major part de la fruita, els llegums, les verdures i tubercles rics en midó, com les patates i les pastanagues o les begudes alcohòliques. En canvi es prioritza el peix de greixos saludables com l'oli d'oliva, l'alvocat, els peixos rics en greixos i omega 3, la carn, els ous, alguna fruita seca, fruites com les baies, les maduixes o la xocolata negra.