El 27 de desembre de l'any passat es va administrar la primera vacuna contra el coronavirus a Catalunya. La Unió Europea encetava d'aquesta manera una estratègia conjunta per lluitar contra la pandèmia. Josefa Pérez, de 89 anys, va ser la primera catalana vacunada contra el coronavirus. La residència Feixa Llarga de l'Hospitalet va ser el primer centre català en rebre les dosis de la contra el virus. En l'àmbit estatal, Araceli, de 96 anys, va convertir-se en la primera persona de l'estat espanyol en rebre-la. La primera dosi a Espanya es va administrar a la residència de Los Olmos a Guadalajara al voltant de les 9 del matí. I on som, un any després?

Segons dades del Departament de Salut d'aquest diumenge, un 76,1% dels catalans ja tenen la pauta completa i ja s'estan administrant terceres dosis. De fet, un 21,8% dels catalans ja l'ha rebut. O dit d'una altra manera, 6.056.645 persones ja tenen la pauta completa i 1.714.915 ja s'han posat una dosi de reforç. Ara per ara, s'estan administrant terceres dosis als majors de 50 anys i també tota la població general vacunada amb AstraZeneca, que correspon al personal essencial. Salut constata que són unes 200.000 persones. La nova variant del coronavirus està accelerant l'administració d'aquestes terceres dosis i el fet d'anar obrint franges d'edats a mesura que sigui possible. Des del Departament, però, s'ha repetit que la prioritat és vacunar als que tenen entre 60 i 69 anys. 

L'administració de les vacunes, però, no té la mateixa velocitat a tota la UE. Segons dades del passat dia 16 del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) que recull Efe, la Unió Europea té actualment una taxa de vacunació mitjana del 67% sobre el total de la població, però alguns països estan molt endarrerits, com és el cas d'Eslovàquia (46%), Bulgària (26%) o Romania (39%). Unes taxes de vacunació desiguals que, en alguns casos, ha obligat a aplicar de nou mesures restrictives fortes per frenar la pandèmia. Països Baixos ja ha aplicat un confinament domiciliari, Alemanya i Portugal s'han blindat aquest Nadal i Itàlia torna a demanar proves negatives per tornar a entrar al país. A més, ciutats com Amsterdam, París, Berlín o Londres ja han cancel·lat les festes de Cap d'Any. Altres països, com Àustria han confinat als no vacunats a casa i han imposat multes.

Totes les vacunes protegeixen igual?

Aquesta sisena onada de la covid no s'escapa de preguntes en relació amb la taxa de vacunació i la xifra de contagis. A Catalunya s'han fet servir quatre vacunes, que són les aprovades per l'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès), tot i que ara se'n podria afegir una altra. La vacuna Novavax ha estat aprovada recentment per lluitar contra la pandèmia.  Fins ara, però, les encarregades han estat Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. 

El Ministeri de Sanitat ha publicat recentment un informe, del que es fa ressò el 20 Minutos, on es desgrana quin escenari es va observar durant la cinquena onada de la pandèmia que va tenir lloc entre els mesos de juliol i agost. Aleshores ja s'havien administrat vacunes a diferents grups poblacionals. En aquell moment, la incidència acumulada "va ser màxima en persones no vacunades, seguida de les vacunades amb Janssen i les vacunades amb AstraZeneca". 

Segons el mateix ministeri, en aquests grups "s'ha incrementat la incidència des del mes de novembre, excepte en els vacunats amb Janssen, en els que l'increment s'ha frenat, possiblement per l'administració d'una dosi de reforç amb la vacuna d'ARN missatger". Sanitat constata, doncs, en una comparativa que les vacunes de Janssen i AstraZeneca, per elles mateixes han evitat menys contagis que no pas les d'ARN, com Pfizer o Moderna. Segons sembla, haurien mostrat una menor incidència.

Un informe que sembla anar en la mateixa línia que el que esmentava divendres el metge, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip, en conversa amb ElNacional.cat. "Ara s'haurà de córrer a vacunar els que només tenen una dosi". "Els que tenen dues dosis i han passat la infecció tenen una protecció similar a tres dosis". En aquest sentit, Macip exposava que aquest "protocol" s'hauria establert quan no hi havia vacunes per a tothom. "Al Regne Unit no es va ni plantejar. El motiu és logístic. "Veient que l'òmicron s'escapa dels anticossos, una dosi i la infecció tenen molt poca protecció". Així, el metge destacava que caldria tenir "tots els adults amb tres dosis".

Això no s'aconsegueix de la nit al dia. "Primer cal vacunar la gent més vulnerable i anar baixant". D'aquesta manera, recalcava que s'ha començat ara amb els que s'han vacunat amb dues dosis d'AstraZeneca.

Sigui com sigui, la nova variant del coronavirus òmicron podria haver accelerat les coses. Per acabar de saber més coses sobre l'efecte de les vacunes amb aquesta nova soca, encara és aviat i caldrà esperar més dades i més informes. 

 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari preparen unes vacunes contra el coronavirus per a ser administrades en una residència / Sergi Alcàzar