La covid no entén de dies festius ni de fronteres. Precisament per això, tampoc descansa ni per Nadal. Catalunya ha registrat 17.051 nous casos de coronavirus en menys de 24 hores. Malgrat tot, no és l'únic territori que pateix un augment de casos. De fet, segons el mapa del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), la majoria de països europeus estan tenyits de vermell. Per aquest motiu, són molts els territoris i ciutats que ja han començat a imposar restriccions i suspendre festivitats de Cap d'Any. Alemanya i Portugal també han encetat aquest dissabte, Nadal, noves mesures de contenció per frenar els passos de la nova variant del coronavirus, l'òmicron.

Així, Portugal ha estrenat tot just aquest 25 de desembre el seu període de "contenció" per frenar la pandèmia. La variant òmicron ja és la variant dominant del país i representa el 61,5% dels casos. Això ha comportat que entrin en vigor noves restriccions com per exemple, l'oci nocturn, el fet que s'hagi imposat el teletreball i que es facin tests als hotels. S'espera que aquesta nova variant suposi el 90% de les infeccions abans d'acabar el 2021. De fet, el fet que les infeccions provocades per aquesta nova variant hagin crescut tant, ha fet que aquesta setmana de contenció, prevista inicialment del 2 al 9 de gener, s'hagi ampliat i comenci ja aquest mateix dissabte. 

Les autoritats sanitàries ja han advertit que les festes i celebracions de Nadal provocaran un augment de casos quan encara hi ha força incertesa sobre la variant i el seu comportament. "Condicionarà probablement un augment del nombre de contactes per aquestes festes i resultarà en un ràpid augment de la incidència, amb la magnitud de l'impacte en els serveis sanitaris i de la mortalitat encara incerta", han avisat des de la Direcció General de Salut (DGS) i el Institut Nacional de Salut (INSA) al seu darrer informe que recull l'agència de notícies Efe. Ara com ara, la incidència a 14 dies està en 630 casos per 100.000 habitants, encara que les hospitalitzacions i la mortalitat es mantenen significativament per sota de les xifres assolides en onades anteriors. Malgrat tot, aquest dissabte s'han registrat 10.016  noves infeccions. 

Espanya entra a la llista de països en risc alt

A Alemanya s'hi respira confinament o això temen alguns. De moment, per intentar evitar tancar a la població a casa, el país considera des d'aquest dissabte zones d'alt risc Espanya, Portugal i els Estats Units. A més, ha endurit ja les restriccions per als viatgers que vinguin d'altres països per intentar frenar la importació de casos. Els contagis estan pujant, tot i que de moment, encara moderadament.  El govern alemany havia anunciat dijous la inclusió d'aquests tres Estats, a més de Finlàndia, Mònaco i Xipre, a la llista de països considerats d'alt risc, que preveu una quarantena de deu dies que es podrà escurçar presentant un test negatiu passats cinc dies des de l'arribada a Alemanya. Per als menors de sis anys, la quarantena acabarà cinc dies després de l'ingrés al país sense necessitat de fer un test.

Per ingressar al país, els viatgers majors de sis anys que els darrers deu dies hagi estat en un país d'aquesta llista haurà de presentar un certificat d'haver rebut la pauta completa de la vacuna contra la covid o d'haver superat el coronavirus o bé un test negatiu. Mentrestant, ha deixat de ser "zona amb risc particularment alt de contagi per l'àmplia presència d'una determinada variant de SARS-CoV-2" Àustria, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Belize i Malàisia.

Aquesta llista inclou a més dels països de recent incorporació, una altra cinquantena, entre ells més de la meitat de tots els de la Unió Europea, i per a Llatinoamèrica, Mèxic i Veneçuela.

 

Imatge principal: un cartell al carrer que recomanar fer-se tests aquest Nadal per evitar que creixin encara més les infeccions / Efe